Politifolk i Christchurch på New Zealand etter terroraksjonen 15. mars i år. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Myndighetene i Australia har gitt nettleverandører ordre om å blokkere nettsider som har lagt ut videoopptaket av massakren i Christchurch.

annonse

Også nettsteder som har publisert den antatte gjerningsmannens såkalte manifest, skal blokkeres. Til sammen er det snakk om åtte utenlandske nettsteder.

Ordren til nettleverandørene mandag er første gang australske myndigheter bruker et nytt regelverk som har utvidet muligheten til å sensurere internett. Regelverket ble innført i kjølvannet av terroraksjonen i Christchurch på New Zealand.

Gjerningsmannen hadde et kamera montert på hjelmen da han skjøt og drepte 51 menn, kvinner og barn i to moskeer i Christchurch i mars i år. 42 mennesker ble såret. Ugjerningen ble filmet og strømmet på Facebook mens den pågikk.

Den opprinnelige videoen ble raskt fjernet, men kopier er blitt spredt på andre nettsteder.

– Vi gjør alt vi kan for å nekte terrorister muligheten til å glorifisere sine forbrytelser, sa Australias statsminister Scott Morrison da de nye sensur-reglene ble innført i forrige måned.

I «manifestet» til den australske antatte gjerningsmannen bak Christchurch-angrepet uttrykkes støtte til Anders Behring Breivik.

Den antatte gjerningsmannen i Christchurch nevnes i sin tur som et forbilde i en tekst som trolig er skrevet av terrorsiktede Philip Manshaus. Det antas at han hadde planer om å filme og direktesende angrepet mot moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.