Politisk nestleder for Demokratene og ordførerkandidat i Kristiansand, Vidar Kleppe avlegger sin stemme på Møvik skole i Kristiansand. Han har grunn til å holde tomlene opp. Foto: Tor Erik Schr¿der / NTB scanpix

Demokratene kan bli det tredje største partiet i Kristiansand, ifølge siste måling.

annonse

De ligger an til 11 mandater hvis prognosen på 15 prosent av stemmene holder helt inn. Kun Ap (18,5%) og Høyre (16,9%) er såvidt større.

– Et politisk jordskjelv, sier NRKs valgkommentator Dag Ingvar Jacobsen.

Mye av årsaken til fremgangen skyldes nok kontroversen om den mye omtalte «Kunstsiloen», som har skapt enormt engasjement i Kristiansand. Vidar Kleppe er Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansand.

Les også: En gammel kornsilo har blitt et millionsluk i Kristiansand

Kleppe og partiet har vært klare og tydelige kritikere av at lokalpolitikere velger å bruke over 600 millioner kroner på det som konsekvent kalles en «gave» fra milliardæren Nicolai Tangen. I realiteten har Tangen bare skaffet seg en gedigen reklameplass for sin kunst, mener kritikere.

Facebook-siden Sørlandsnyhetene har fokusert på dette og fått støtte av Demokratene. Antageligvis har dette folkeopprøret påvirket valgresultatet.

Men nå åpner Høyres ordfører Harald Furre for et samarbeid med Arbeiderpartiet for å sikre flertall i Bystyret. På denne måten vil de forhindre at stemmene til Demokratene får noen politisk innvirkning. Det kan minne om hva vi er vant til fra Sverige og Sverigedemokratene. I norsk sammenheng er dette historisk, hvis man fokuserer på de største byene.

Kunstsiloen vil trolig bli en realitet, til tross for Demokratenes sensasjonelle valgresultat.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.