Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
annonse
annonse

Arbeiderpartiet faller med over åtte prosentpoeng fra forrige kommunevalg og ender på 24 prosent. Det er omlag 200.000 velgere som har blitt borte. Heller ikke Høyre har gjort det bra. De havner så vidt over 20 prosent.

Ser man på tv kan man få inntrykk av et jordskjelv i norsk politikk. De tre radikale sosialistiske partiene Rødt, SV og MDG går frem ca 6 prosent til sammen. De får omlag 16 prosent totalt. Men deres fremgang er mindre enn Aps tilbakegang. MDG har nok også fått stemmer fra folk som ikke  forstår at partiet i praksis har en grønnkommunistisk ideologi. Likevel, det er bekymringsfullt at nesten to av ti velgere i Norge tiltrekkes totalitære partier på venstresiden.

Rikspolitikk påvirker også lokale preferanser, og vi ser en dreining vekk fra regjeringspartiene. Noe av dette balanseres ut av FNB. Deres raske vekst i de største byene er virkelig et fenomen. Overgangen til «grønne» løsninger vil ikke gå smertefritt overalt.

annonse

Sp er i rødgrønn blokk i rikspolitikken, men deres fremgang har lite å gjøre med det. Det er periferiens oppgjør med sentralisering som har skjøvet Sp frem. I lokalpolitikken oppfattes ofte Sp som et borgerlig parti.

Det er derfor ikke en rødgrønn bølge å snakke om som helhetsinntrykk, tross alt. Men slik vi også har sett i andre land, er det på ytterkantene at oppslutningen øker. Det etablerte, kjedelige taper terreng.

Les også: Rullestolbruker om MDG-brakmåling: Skremmende

Det er mindre lojalitet hos velgerne enn noensinne før. Ap blør til MDG, Sp og SV. Høyre blør til FNB, Sp og MDG. Frp taper til FNB og Sp. På sett og vis er det bra for konkurransen. De store partiene må skjerpe seg.

annonse

Nedgangen for Ap er betydningsfull, og lite tilsier vel at de tapte velgerne med letthet kommer tilbake. Dermed blir det mindre Ap-dominans i de koalisjonene som må til både lokalt og nasjonalt. MDG er en kraft som nok bare kommer til å vokse i årene som kommer. Det vil tydeliggjøre motsetningene på «rødgrønn» side mellom industripartier som Ap og Sp og de visjonære og utopistene i MDG (og SV og Rødt).

Senterpartiet er en vinner i dette valget, og det viser motsetningen mellom by og land. Folk er skeptisk til sentralisering. Både Frp og Høyre må bite seg merke i det. KrF og Venstre vaker omlag fire prosent og vil slite frem til 2021. Regjeringen er «ferdig» om to år med mindre noe uvanlig skulle skje.

Isolert sett er det et dårlig resultat også for Frp, men ikke verre enn forventet. Og utfordringen fra FNB kan kanskje være et nødvendig skremmeskudd for å gjenreise partiets politisk ukorrekte opprørerånd.

Hva nå?

Oppslutning og politikk er vanskelig å spå om de neste årene. Norge har hatt en spesiell skjermet dynamikk på grunn den store oljepengebruken. Men vi nærmer oss ti år i en økonomisk vekstsyklus, og det er vel på overtid at det snart kommer en resesjon.

annonse

Hvis og når det skjer, vil velgerne også reagere. Og først da vil norsk politikk bli virkelig interessant.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon