Henrik Kolstrøm har vikariert som rektor på Tanabru skole. Foto: Samisk Folkeforbund/Tanabru skole
annonse
annonse

Henrik Kolstrøm (62) har i et år vært rektor ved Tanabru skole i Finnmark. Han er ikke imponert over hverken barn eller foreldre.

– Elevene skjønner ikke at de må jobbe selv for å få gode karakterer. De bare får og får og får, og er ikke vant til å gjøre en innsats for å få resultater, sier Kolstrøm til TV2.

Henrik Kolstrøm er nestleder i Samisk Folkeforbund (SFF) og fikk rektorjobben som vikar fordi det manglet kvalifiserte søkere. 30 prosent av personalet mangler godkjent utdanning. Kolstrøm mener lærerne ikke fortjener all skyld for alt som er galt i skolen. Han vil rette fokuset mot bortskjemte elever og ansvarsløse foreldre:

annonse

– Barna har ingen plikter hjemme, og på skolen følger de knapt med i timen. De er på sosiale medier i stedet for å gjøre lekser, og da er det ikke rart de får dårlige karakterer. De er ikke vant til å ta ansvar for noe som helst, dessverre. Barn som kommer hjem fra skolen i dag gjør ikke en skit. De går rett på gutte- eller jenterommet og setter seg foran en PC-skjerm, tv eller med mobilen, mener han.

Les også: Bedre at alle elever blir middelmådige?

Foreldre bruker tid med mobiltelefonen i stedet for å snakke med barna sine, og flere foreldre burde i stedet følge opp lekser og skolearbeid, mener Kolstrøm. Samtidig synes han at barna blir overlesset med jule- og bursdagsgaver de ikke fortjener.

annonse

– De har ikke gjort en skit for å få de gavene. De har bare vært der. Jeg tenker at de slipper for lettvint unna. Barn skal være vant med å gjøre noe, for at de skal få noe, sier han.

Foreldrene svikter sitt ansvar, og Kolstrøm savner «gamle dager»:

– Før i tiden hadde vi faste ting vi måtte gjøre hjemme. Vi var vant med arbeid, gå i fjøset om morgenen og ta i et tak for å få noe.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon