Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen har sikret Norge en rekke kriseavtaler med Storbritannia, dersom brexit blir en realitet. På tross av dette mener næringsminister Røe Isaksen (H) at brexit er en advarsel til norske EØS-motstandere.

Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere, 21 prosent av all norsk eksport havnet i fjor på De britiske øyer. Samtidig bor cirka 20 000 nordmenn som bor i Storbritannia, mens 16 000 briter bor i Norge. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen advarer i VG mot flere usikkerhetsmomenter som gjør seg gjeldende dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale.

Les også: Jeg er lut lei venstresidens moralske fordømmelse av sunn fornuft

annonse

Ender Storbritannia opp med en hard brexit, som vil si at de trekker seg ut av unionen uten en avtale, kan det føre til flere problemer for norsk næringsliv. Norske diplomater har jobbet de siste årene for å sikre en avtale dersom Storbritannia forlater EU uten avtale. Norske borgere kan fortsatt bo og ferdes fritt inn og ut av Storbritannia. Varetransport og varehandel er også sikret, og partene har en «politisk forståelse» om maritime tjenester. Den britiske regjeringen beregner imidlertid at så mange som 8000 biler og lastebiler kan bli stående i kø inn i landet, på grunn av en ny grensekontroll mellom Storbritannia og EU ved en hard brexit.

– Selv om vi har på plass avtaler om at britene skal kjøpe norsk fisk, så hjelper ikke det hvis en norsk lastebil full av fersk fisk er nummer 3999 i køen av 4000 lastebiler som står fast på grensen. Dette blir kaotisk, og er et klart bilde på hva EØS er for Norge, mener Røe Isaksen.

Les også: Hvorfor reagerer ikke norske politikere på «kampanjejournalistikk» i den etablerte pressen?

Vedum mener Isaksen lager et skremmebilde

annonse

Vedum sier til VG at næringsministeren umulig kan ha les Sps-partiprogram.

– Isaksen lager et skremmebilde. Norge er ikke medlem av EU, det er fordi vi ikke hørte på Høyre i 1972 eller 1994. For oss handler det bare om at vi vil ha en bedre avtale. Storbritannia er medlem av EU, og er det er politisk kaos fordi de sliter med å melde seg ut. Vi har mye mer handlefrihet enn britene, og det er et gode. EØS-debatt og brexit er ikke sammenlignbart, sier Vedum.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon