Stavanger Arbeiderpartis ordførerkandidat er Kari Nessa Nordtun. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
annonse
annonse

Arbeiderpartiet er enige med fire rødgrønne partier og bompengepartiet FNB om et valgteknisk samarbeid i Stavanger, som har vært styrt av Høyre i 24 år.

Forhandlingene mellom Ap, MDG, SV, Rødt, Sp og FNB startet alt valgkvelden og fortsatte dagen derpå. Tirsdag ettermiddag kunngjorde de seks partiene at de vil samarbeide om fordelingen av posisjoner.

– Vi har i dag vært i samtaler i flere timer og blitt enige om en valgteknisk avtale så langt, sa Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

annonse

Avtalen innebærer at de seks partiene vil samarbeide om å utpeke ordfører, varaordfører og ledere for de ulike utvalgene og styrene. De vil forhandle videre om en politisk plattform og har begynt å diskutere saksområder, men vil foreløpig ikke gå inn på detaljer om dette.

– Posisjoner til slutt

Ettersom Nordtun leder det største partiet i samarbeidet, er det ikke unaturlig om hun blir ordfører. Men det kunne hun ikke bekrefte tirsdag.

– Det er for tidlig å si noe om ennå. Vi har ikke snakket om det, vi kommer til å ta de politiske posisjonene til slutt, sier Nordtun til Stavanger Aftenblad.

annonse

De seks partiene vil få 38 av 76 mandater i det nye kommunestyret.

Høyre har styrt Stavanger i 24 år, men partiet og samarbeidspartnerne har mistet grepet om makten ved årets valg. Partiet gikk tilbake 5,9 prosentpoeng fra forrige valg og fikk en oppslutning på 23,1 prosent.

Arbeiderpartiet gikk også tilbake (-1,6 prosentpoeng) og endte på 25,4 prosent.

Bompengemotstand øker

FNB gjorde et brakvalg med 9,3 prosent av stemmene (+5,2) og ligger an til å få seks mandater i det nye bystyret.

– Vi har hatt fruktbare samtaler, sier FNBs Frode Myrhol, som er spent på om de klarer å få til et samarbeid.

– Hittil har det sett bra ut, sier han, men han vil ikke gå inn i politiske saker.

annonse

Han hadde også samtaler med Høyres John Peter Hernes i løpet av valgnatta og uttalte etterpå at han trodde Høyre måtte strekke seg lenger enn Ap.

Stavanger blir slått sammen med Finnøy og Rennesøy til en ny kommune fra 1. januar. Det blir landets fjerde største kommune.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon