Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Finanstilsynet anbefaler en ny og strengere boliglånsforskrift fra 2020. Eksperter advarer om mulig kraftig boligprisfall.

Tilsynet foreslår en ny maksgrense for samlede utlån på 4,5 ganger brutto årsinntekt, mot 5 ganger inntekten som i dag. I tillegg foreslår de å begrense bankenes mulighet til å fravike hovedkravene i forskriften, fra unntak på 10 prosent av utlånene til 5 prosent, skriver E24.

Bransjeaktører advarer

annonse

– Vi frykter det i kombinasjon vil få en for sterk effekt i utviklingen i boligmarkedet, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier til E24 at Finanstilsynets forslag er unødvendig og risikabelt.

– Vår holdning er at det var helt nødvendig å videreføre boliglånsforskriften, men det å stramme til ytterligere, slik de har foreslått nå når det gjelder fartsgrense og gjeldsgrad, vil slå bena under ganske skjøre markeder rundt om i landet, sier Geving.

annonse

Geving mener forslaget er «uklokt, fordi det risikerer å skape nye og ganske sterke ubalanser i deler av landet som er i en situasjon hvor vi faktisk har fått kontroll på prisveksten,» sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon