Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik under valgvaken til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ap-nestleder Hadia Tajik gir MDG en kald skulder. Hun sier til Dagsavisen at det mest naturlige er å styre med Senterpartiet og SV om to år.

Valgresultatet tirsdag morgen viser at Arbeiderpartiet får 24,8 prosent av stemmene på landsbasis, et fall på 8,3 prosentpoeng siden lokalvalget for fire år siden. Det er det dårligste valgresultatet for Ap i et kommune- og fylkestingsvalg noen gang.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier til Dagsavisen at hun vil gjenreise partiet ved å gjøre trygg økonomisk styring trendy igjen. På spørsmål om hva hun mener om Espen Barth Eides utspill om å styre med MDG nasjonalt, sier Tajik at det mest naturlige er å styre med Senterpartiet og SV.

annonse

– Det er ikke en aktuell problemstilling nå. Det er to år til stortingsvalget, og det mest naturlige er at vi samarbeider med Senterpartiet og SV, sier Tajik.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er langt fra fornøyd.

– Samtidig er det gledelig at vi i Oslo for første gang siden 1971 får gjenvalg av et Ap-styrt byråd sier Gabrielsen til avisen.

Resultatene viser at Ap får 20,1 prosent i Oslo, ned 11,9 prosentpoeng, mens MDG får 15,8 prosent, en vekst på 7 prosentpoeng. SV går fram 3,6 prosentpoeng til 9,1 prosent.

annonse

– Arbeiderpartiet får ikke nok kred for den politikken som føres i Oslo. MDG får uttelling for miljøpolitikken og SV for den utjevnende politikken, sier LO-lederen.

Senterpartiet avviser regjeringsallianse med MDG

Noe regjeringssamarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer ikke på tale, slår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast. LO er mer splittet.

Flere sentrale Arbeiderparti-politikere, blant dem Raymond Johansen, Espen Barth Eide og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen, har allerede luftet tanken på å innlemme MDG i en allianse for å sikre regjeringsmakt i 2021. Men da må Ap velge mellom Sp og MDG, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

– Så lenge MDG mener det de mener, kan vi ikke sitte i regjering med MDG. Det samme sa vi før valget i 2017. Vi ønsker en regjering basert på Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier han.

annonse
– Ulike mål

Vedum understreker imidlertid at partiet ennå ikke har diskutert regjeringsmuligheten.

– Det gjør vi ikke før landsmøtet i 2021. Men det vil jo være det samme. Vi ser i mange saker at vi rett og slett har ulike mål. Vi mener en del av grepene de tar til orde for, vil virke sterkt sentraliserende, sier Vedum.

På spørsmål om det betyr at Ap må velge mellom Sp og MDG, svarer han:

– Jeg tror ikke det kommer til å bli noen problemstilling når det kommer til stykket.

Også LO-topp Jørn Eggum, som leder Fellesforbundet, mener det er utenkelig med et regjeringssamarbeid mellom Ap og MDG.

– Uforenlig

– Vi kan ikke forene de interessene som MDG står for i veldig mye av næringspolitikken. Vi skal utvikle olje- og petroleumsnæringen og ikke avvikle den som MDG vil. Det går ikke, sier Eggum til Aftenposten.

Eggum representerer 160.000 medlemmer i blant annet industrien og olje- og gassektoren. Han er også medlem av Aps sentralstyre.

Mette Nord, som leder LOs største forbund Fagforbundet, er imidlertid mer åpen når det gjelder et samarbeid med MDG.

annonse

– Dette tror jeg vi skal ta i en større sammenheng og verken utelukke eller bekrefte nå. Det som er viktig, er å få tilslutning til en politikk som skal gjennomføres. Det må være det som styrer de alliansepartnerne man har, sier hun til avisa.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon