Illustrasjonsbilde. Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador på en nyhetskonferanse i Mexico City, Mexico 30. august 2019. REUTERS / Henry Romero
annonse
annonse

Andres Manuel Lopez Obrador ber narkotikakarteller i Mexico om å endre sine måter ved å oppfordre dem til å tenke på angsten som de påfører sine mødrene.

Vanguardia melder at kommentarene kommer etter at narkoterrorister i det beryktede Los Zetas-kartellet har satt i gang en organisert kampanje – for å nekte den mexicanske hæren og statlig politi å fylle drivstoff i grensebyen Nuevo Laredo i Nord-Mexico.

– Vi har en utfordring fra denne gruppen, som har truet bensinforhandlere til å ikke selge bensin til hæren, sa Mexicos sosialistiske president under en tale på lørdag.

annonse

Ingen unnskyldning

Obrador mener at det er ingen grunn til at de kriminelle i narkokartellene ikke kan bli lovlydige borgere. Han ber dem om å finne lovlig arbeid og slutte å skade andre.

Les også: Kinesiske selskaper har betalt hundrevis av millioner av dollar i bestikkelser i Venezuela

– Før var det unnskyldning for mangel på arbeid. Vi skal sørge for at det finnes jobber til dem, slik at de kan oppføre seg lovlydig, og slutte å skade sin familie, sa han.

Rop om hjelp

Bakgrunnen for Los Zetas’ kampanje er at lokale politistyrker har slått hardt ned på kartellets aktiviteter i byen og andre steder i staten Tamaulipas over de siste 9 dagene. 20 kartellmedlemmer har blitt drept og mange andre arrestert.

annonse

Imens volden i Tamaulipas stadig når nye høyder, sier delstatens guvernør, Francisco Cabeza de Vaca, at det kun er statspolitiet som faktisk kjemper mot Los Zetas. Den føderale ordensmakten vist seg uvillig til å ta opp kampen med det brutale narkokartellet.

Han har derfor bedt sentralregjeringen om hjelp for å få kontroll på den prekære situasjonen, og appellert direkte til president Obrador.

Dødelig konflikt

Ifølge en rapport bestilt av den amerikanske kongressen og datert 16. august 2019, er det estimert at minst 150.000 individer har måtte bøte med livet som en direkte konsekvens av den mexicanske regjeringens krig mot narkokartellene siden 2006.

Volden har lenge vært på en oppadgående trend og viser ingen tegn til å minke i omfang – heller motsatt. 2018 står ut som det dødeligste året i Mexico noen sinne med 28.816 drap – en økning på hele 15 % fra 2017.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon