FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon presenterte tirsdag den nye klimarapporten under en pressekonferanse i Kinas hovedstad Beijing. Foto: Sam McNeil / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Over 16.000 milliarder kroner bør brukes på tilpasning til klimaendringene i verden det neste tiåret, ifølge en ny rapport.

– Vi er den siste generasjonen som kan endre klimaendringenes utvikling, og den første generasjonen som må leve med konsekvensene, sa FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon da rapporten ble lagt fram i Beijing tirsdag.

Klimarapporten er utarbeidet av Global Commission on Adaptation, som ble nedsatt i fjor med støtte fra Storbritannia, Kina, Bangladesh, Marshalløyene og en rekke andre land. Ban Ki-moon og milliardæren Bill Gates sitter i kommisjonens ledelse.

annonse

Anslaget på 16.000 milliarder kroner omfatter ikke nødvendigvis alt som bør gjøres globalt for å begrense skadene som klimaendringene medfører. I stedet er det prisen for tiltak på noen viktige områder som kommisjonen har valgt å prioritere.

Disse omfatter landbruk, tilgang til ferskvann, infrastruktur som tåler endringene i klimaet og systemer som kan varsle folk når ekstremt vær er i anmarsj.

Hvis det ikke brukes store summer på klimatilpasning, vil klimaendringene påføre verden kostnader som vil bli mye høyere enn 16.000 milliarder kroner, ifølge den nye rapporten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon