Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Da er kommunevalget avgjort, og mange slitne politikere, som har jobbet knallhardt med å fronte sin politikk den siste tiden, kan ta en liten pust i bakken. 

For noen har det gått mye bedre enn andre. Over det ganske land ser vi at protestbevegelsene har vokst frem, i form av bompengepartier i byene, og Senterpartiet i distriktene. På den andre siden gjør MDG det stort, ikke minst i Oslo. Deler av hovedstaden har blitt omvandlet til rene MDG-ghettoene 

Høyre forblir en sterk aktør i Oslo, til tross for sterk tilbakegang, mens Arbeiderpartiet har tapt hele 11 prosentpoeng i hovedstaden. MDG og ytre venstre fristet vel mer. 

annonse

Les også: Et jordskjelv i norsk politikk

Edruelig valgvake

Oslo Fremskrittsparti later til å ligge med brukket rygg. Partiets valgvake på Hotel Bristol i sentrum i går, der undertegnede var til stede, var en edruelig affære, for å si det sånn. Nedgangen ble ikke så stor som fryktet, men man ligger nå og kaver på en oppslutning som er halvert relativt til kommunevalget i 2007. Det er ikke bra nok for en parti som har vært blant de største i Norge.  

annonse

FNB gjorde det bra i Oslo, men ikke i nærheten av så bra som i andre norske byer. Oslo er i særklasse, og dette valgresultatet bidrar til å forsterke bildet av en hovedstad med en mentalitet som er fjernt fra mentaliteten i distriktene. 

Men det er ikke bare i Oslo valgskred har funnet sted.

En ny kurs

I min hjemby Moss, som på grunn av nærheten til Oslo i grunnen er blitt en forstad, har det vokst frem et protestparti kalt Ny Kurs, som har byutvikling som en av sine viktigste saker. Partiet eksisterte ikke ved forrige valg. Nå er man blitt det tredje største partiet, på bekostning av blant andre Frp, men mest av alle styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet. De straffes nå, fordi de rett og slett har ført en elendig byutviklingspolitikk, og gått inn for en gigantisk havneutvidelse i et naturskjønt, sentrumsnært område med flotte utsikter og mange, mange eneboliger. Høyre og Ap har absolutt gjort seg fortjent til den massive nedgangen de har hatt i Moss. 

Og ellers i landet er protestbevegelser og populister vinnerne. De etablerte i større byene er tatt på sengen av FNB. I distriktene er det Sp som vinner frem. 

Les også: FNB gjorde et brakvalg i innvandrerdominerte bydeler

annonse

Motkultur

Dette valget har vist at Norge er et land der motviljen mot sentralmakten er stor, og der motkulturene florerer. Det er noe av det som gjør oss helt annerledes enn våre naboland, aller mest Sverige. Tenk om vi kunne ha vært like flinke til å markere misnøye i innvandringsdebatten som vi er når det gjelder vindmøller og bompenger? Det hadde vært noe.

Valget har også vist oss at svært mange, spesielt blant oss unge, har latt seg alarmere av klimahysterikerne. Det er kanskje dette som bør bekymre mest av alt. Hvordan skal vi makte å sette viktige saker på dagsorden, som økonomi, innvandring og eldrebølgen, når så mange mennesker har fått for seg at jorden snart går under, og det på syltynt grunnlag? 

I tiden fremover blir det utrolig viktig å sette fokus på det vi faktisk vet om klima. Parkeres den debatten, parkeres MDG.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon