Politisk nestleder for Demokratene og ordførerkandidat i Kristiansand, Vidar Kleppe avlegger sin stemme på Møvik skole i Kristiansand. Han har grunn til å holde tomlene opp. Foto: Tor Erik Schr¿der / NTB scanpix
annonse
annonse

SVs stortingsrepresentant Marian Hussein reagerer på at NRK ikke omtaler Demokratene som et «nasjonalistisk høyreradikalt parti».

Hussein viser ikke til hvilket NRK-intervju det er snakk om, men det er mest sannsynlig rettet mot radiointervjuet Kleppe gjorde med statskanalen tirsdag morgen.

Der ble Demokratene kun omtalt som «Demokratene».

annonse

– Alle aviser som ikke skriver at demokratene er et nasjonalistisk høyreradikalt parti har feilet i å formidle. NRK Nyheter feilet i å formidle dette på morgenkvisten da de intervjuet Kleppe, skrev Hussein på Twitter.

Les også: VG stempler arbeidsplassen min som høyreradikal

Partiet Demokratene gjorde et brakvalg i Kristiansand i går da de fikk 13,5 prosent av stemmene, og ble byens tredje største parti bak Arbeiderpartiet og Høyre.

Får høyreradikal-stempel av Dagbladet

Men det var også de som stemplet Demokratene som høyreradikale. Dagbladet skrev følgende om en av favorittpartiene til Kristiansands innbyggere:

annonse

«Etter at 100 prosent av stemmene i Kristiansand er talt opp, er det klart at det høyreradikale «protestpartiet» Demokratene i Norge får 10 av de 71 representantene i byens nye kommunestyre,» skrev de om Demokratene.

Vidar Kleppe avviser at valget var et såkalt «protestvalg».

– Nei, det er ikke et protestvalg. Det er bevisste velgere på Sørlandet, og ellers i landet. Det vitner om at avstanden mellom de etablerte politiske partiene, som har vært store før, den har folket sagt nei til, sa Kleppe til NRK.

Partiet Demokratene skriver om seg selv at de «er et parti med nasjonalistisk grunnsyn, som betrakter verdikonservativisme og den solidariske velferdsmodell som nødvendige forutsetninger for å videreføre vårt gode samfunn, samt skape økonomisk og sosial trygghet.»

Merkelapper har politisk effekt

annonse

I hvilken grad mediene setter merkelapper på ulike enheter og effektene av det har vært påpekt og omstridt tidligere. Resett er en av dem som stadig har blitt karakterisert. VG gikk nylig ut og kalte Resett et «høyradikalt nettsted». Like etter gikk imidlertid NRK ut og omtalte nettavisen kun som «Resett».

Det var såpass uvanlig at redaktør Helge Lurås gikk ut med det han omtalte som en «ektefølt takk» til NRK. Han skrev:

– I to år nå har diverse medier i Norge hengt på alskens merkelapper på oss, noe som har farget folks syn. Vi har vært det «høyreorienterte nettstedet Resett», det «innvandringskritiske nettstedet Resett», eller «det islamkritiske..», «det omstridte..», «det høyreradikale..», «ytre høyre nettstedet» osv. Men det går altså an å kalle oss nettopp det vi er, altså «Resett». De fleste har vel hørt om oss nå, og når man atpåtil lenker til Resett, kan jo folk finne ut selv hva vi er. Det er nøytral journalistikk. Det burde kanskje være en selvfølge at det blir gjort slik, men det er så uvanlig at vi likevel vil takke NRK.

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon