Trygve slagsvold Vedum (SP). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Sp-leder Trygve Slagvold Vedum ønsker å oppløse Viken samt få med seg Arbeiderpartiet på flere desentraliseringsreformer i 2021.

Senterpartiet, som kan bli valgets store vinnere, ønsker en politikk hvor desentralisering står sterkt. På østlandet er oppløsning av storfylket Viken sak nummer en, sier Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen.

Enkelte mener at oppløsning av Viken alt er en tapt sak. Det er ikke Vedum enig i.

annonse

– I en forhandlinssituasjon vil dette være hovedkravet vårt. At vi i en styringsplattform sier at i 2021 så skal det nye fylkestinget sende en søknad til en ny regjering om å dele opp de tre fylkene, Akershus, Buskerud og Østfold igjen og ikke bygge nye strukturer og selge de gamle som fylkeshusene feks, sier han.

Les også: Støre åpner for å vrake sammenslåing av både Viken, Troms og Finnmark

Vedum og Senterpartiet varsler også nye reformer knyttet til desentralisering.

– Dersom vi får ansvaret i 2021, må vi ta nærheten tilbake i offentlig sektor. En del av regjeringen sine reformer vil da være seks, sju, åtte år gamle. Det vil ikke bli slik at en da går tilbake til ting slik som de var i 2013. Da må en ha nye reformer. Eller tiltak. Jeg tror en del av de som jobber i offentlig sektor får panikk bare de hører ordet «reform». Det handler om tenking. Vi må snu tenkingen om at alle statlige reformer i sin natur skal være sentraliserande, sier Vedum.

Førstekandidat i Viken, Tonje Brenna (Ap) sier at hun tror på en løsning sammen med Sp dersom de to partiene skal forhandle sammen etter valget i dag.

– Vi har hele veien delt Sp sin skepsis mot Viken, og forstår at dette er en viktig sak for dem, avslutter Brenna til Klassekampen.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon