Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Diskusjonen går i Høyre om hvordan man skal forholde seg til valgresultatet. Selv om partiet ikke gjør et dårlig valg, er man i ferd med å miste makten i alle store norske byer og flere mindre kommuner. 

Det svekker Høyres posisjon som et styringsparti. Dermed oppstår det en diskusjon om retningsvalg.

Resett har tidligere omtalt hvordan flere i Høyre før valget tok til orde for MDG-samarbeid. Da var Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg avvisende. Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd.

annonse

Les også: Høyre-politiker stempler FrP som ekstremister

– Det finnes et alternativt flertall i Oslo bystyre, det er Høyre, sentrum og Miljøpartiet. Men jeg konstaterer at Miljøpartiet har valgt venstresiden. Det synes jeg er veldig synd, for det hadde vært mulig å etablere et sentrumsorientert alternativ i Oslo, hvor fløypartiene ikke fikk innflytelse, har Lae Solberg sagt til NRK.

Også Heidi Nordby Lunde ønsker et samarbeid med Lan Marie Berg Nguyen.

annonse

– Jeg skjønner at det er vanskelig for MDG å bryte ut av et eksisterende forhold med Ap. Samtidig så har maktforholdet internt i konstellasjonen endret seg – Rødt og SV har styrket seg. Jeg oppfatter MDG som mye mindre radikale enn Rødt og SV. Da ville jeg ha sett i vår retning, hvis de vil ha en mer moderat styring, har Nordby Lunde sagt til DN.no.

Michael Tetzchner, kjent som en urokråke internt i Høyres Stortingsgruppe, tar også til orde for et slikt samarbeid.

Les også: Stortingsrepresentant fra Frp vil stenge asylsøkere inne ved ankomst til Norge, Høyre reagerer

– Nå har MDG anledning til å vise at de er blokkuavhengige, og samarbeide med Høyre i Oslo. MDG må vise at det er noe annet enn et haleheng til sosialistene, hvis de ønsker det, sa Høyres Michael Tetzschner til DN tirsdag.

Onsdag sier Tetzchners kone Kristin Clemet til NRK at hun mener Høyre bør vurdere å styre alene. Tetzchner er leder for tankesmien Civita og tidligere Høyre-statsråd i Bondevik II-regjeringen.

– Med veldig mange små partier, blir det ofte vanskeligere å danne styringsdyktige flertall, få en viss stabilitet og inngå kompromisser, sier Clemet om Høyres, men også Aps, tilbakegang.

annonse

Hun viser til at Socialdemokratene i Danmark gikk til valg på å styre alene.

– Hvis det blir veldig mye bråk, diskusjoner og det mange vil oppfatte som krangling i det offentlige rom, så vil det etterlate lite tillit, og da er det et tegn på at man ikke greier det.

Til NRK radio sier også Heidi Nordby Lunde at hun mener flere av Høyres samarbeidspartier i Europa går i «reaksjonær» retning og tar i stedt til orde for at hennes parti skal velge en tydelig liberal retning.

Selv om hun forsvarer firepartisamarbeidet (noe annet ville vært svært overraskende), er underteksten åpenbar. Høyre bør vurdere å skrote Frp.

Les også: Frp hardt ut mot Høyres ønske om økte bilavgifter

Tidligere har Resett omtalt en valgundersøkelse Høyre har fått foretatt, som viser et voldsomt sprik i velgernes holdninger.

Høyre lagde i forbindelse med analysen en modell de eksemplifiserte med to ulike velgere, en bosatt i indre by og en annen velger bosatt i ytre Oslo vest. Det viste seg at de to velgerne hadde særdeles ulike oppfatninger om mange politiske spørsmål, men spesielt bomringer og tilrettelegging for sykkel og gående.

Valgundersøkelsen gjenspeiler også andre tendenser i Oslo, der man ser at småpartiene Rødt, Venstre, SV og MDG står vesentlig sterkere i indre enn ytre bydeler.

I valgkampen var Høyres svar å ri to hester. Ikke helt ulikt hvordan Arbeiderpartiet forsøker å fri både til den tradisjonelle industriarbeiderklassen og velgere i de store byene som ønsker bilfri by og stans i oljeproduksjon.

Problemet med å stå i spagat er selvsagt at det blir slitsomt i lengden. Nå virker det som flere i Høyre begynner å bli lei.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon