Illustrasjonsbilde: Pixabay
annonse
annonse

Det har vært en smule forvirrende kommunevalgkamp på mange områder. Kommunevalget og lokalpartienes kampsaker har blitt overskygget av de nasjonale partiers agenda og partiledernes gunst.

At NRK har kjørt partilederdebatter midt i kommunevalgets oppkjøringsfase har ikke gjort lokallagenes budskap noe tydeligere, tvert i mot.

Men hvordan skal lokalpartiene få fram sitt budskap for hver enkel kommune, dersom det ikke fremkommer av moderpartiet? Problemet er at de lokale variasjonene uteblir og drukner i partisamarbeidet til sine mødre. Det kan være store forskjeller mellom lokalparti og moderparti i enkeltsaker.

annonse

Vindkraft er et slikt eksempel. Senterpartiets lokallag i Hå var tydelig i sin avstand til vindkraft, mens Rogaland fylkeslag har vært for. Nå har Rogaland snudd, men eksempelet står fremdeles. Disse nyansene drukner i tjafs om regjeringssamarbeid og jobben fram mot stortingsvalget.  

Les også: Valgforsker: – Kan gå mot regjeringsskifte  

Klorer seg fast 

annonse

Det store fokuset på partilederdebatter i NRK og TV2 hjelper ikke lokalpolitikken overhodet. Det er umåtelig dårlig av NRK og riksdekkende media å la hoved-kringkastingen dreie seg om og føres av sentral partipolitikk og sentrale partiledere, når vi har et bredt spekter av små og store lokalpartier – som valget faktisk dreier seg om. 

I tillegg til at partilederne overkjører lokalpolitikken, klamrer de seg fast til lederstolen som om det var deres fødselsrett å sitte der. 

«Er du rett person til å lede partiet videre?» spurte NRK både Grande og Støre. Et klingende «ja» er responsen. Har de glemt at det er organisasjonen og dens medlemmer som bestemmer hvem som sitter i lederposisjonen? Har de glemt at det ikke er opp til lederen å avgi et slikt svar? 

Det rette svaret ville vært «det er opp til partiorganisasjonens medlemmer å avgjøre.»

Partivelde  

Grande sin uttalelse om at det er problematisk at populistiske strømninger i Europa nå også har nådd Norge, i eksempelvis ensakspartier og protestpartier, er problematisk i seg selv. Det er faktisk det som er demokrati. Hvordan skal man tolke noe slikt? Slike uttalelser gir et inntrykk av antidemokratiske holdninger i moderpartiene. 

Hun er nok ikke alene om å ha et slikt syn, jamfør Støres uttalelse om at Vedum driver populistisk politikk som siste eksempel. 

Men hva er egentlig galt med populisme? Populisme kommer av det latinske ordet «populus» som betyr folk. Populisme er en parti-uavhengig retning innen politikken som er for en mer folkelig innflytelse. 

annonse

Å rakke ned på populisme, er å rakke ned på folket. Det er tydelig at vi har fått et partivelde som er imot folkestyret. Slike uttalelser bekrefter det, etter min mening. 

Les også: Grande med kraftfull advarsel mot destruktive krefter i politikken 

Antidemokrati  

Uttalelser er ikke det eneste antidemokratiske eksempelet. Arbeiderpartiet har stemt mot vetorett i kommunene som berøres av vindkraftspørsmål, og så står de der i etterkant og lurer på hva som gikk galt. 

Kanskje er det nettopp å flytte makten fra det lokale demokratiet og inn i sine egne gemakker, som er årsaken til at folk flykter fra partiet og at populismen vokser? 

Dette eksempelet viser også at demokratiet, altså folkeviljen, ikke bygger partiet lenger. Det kan synes som partiet dikterer folkeviljen. Kanskje er det en konsekvens av parlamentarismen? Et parlament som skal være representanter for folket, men som ignorerer dets vilje – og oppå det hele anklager folket for å drive i en «farlig» retning. 

annonse

Det kan synes som at vi har beveget seg i en antidemokratisk retning. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon