USAs nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton. Arkivfoto: Emily Michot / Miami Herald / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Donald Trump gikk til valg på å avslutte USAs militære krigstokt, noe han også har forsøkt å gjennomføre. Amerikanske styrker er trukket ned i Syria, det forhandles om det samme i Afghanistan og det er samtaler igang med Kim Jong-Un.

Med Iran har spenningene økt, men heller ikke der har Trump vært interessert i væpnede konfrontasjoner.

At han siden april 2018 har hatt John Bolton i den viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver, har nesten fremstått som absurd. I det minste for de av oss som har hatt utenrikspolitikk som arbeidsfelt de siste tjue år.

annonse

For Bolton har vært en prominent eksponent for aggressiv bruk av amerikansk militærmakt i alle disse årene. Han var en såkalt «neokonservativ», som var kjennetegnet av en brennende tro på å styrte regimer og (forsøke å) innføre demokrati. Han ønsket også at Iran skulle bli angrepet i årene etter 2001. Bolton var til og med for ekstrem for Donald Rumsfeld og Dick Cheney. To hauker under George W. Bush.

Les også: Kan Bolton få sin krig med Iran?

At Trump utnevnte en slik mann, var et mysterium. Men Trump har aldri lyttet mye til Bolton, og han har sagt det offentlig også. «Hvis det var opp til John Bolton, ville vi vært i krig med hele verden,» sa Trump i et TV-intervju etter en nesten-konfrontasjon med Iran.

annonse

Trump er egenrådig og han er Sjef. Og har man de egenskapene, kan man tillate seg å ansette folk man som regel er riv ruskende uenig med også. Og Bolton kan jo ha hatt en funksjon. Hans tilstedeværelse har nok i det minste gjort iranerne nervøse. Boltons galskap – han ble ofte omtalt som «nuts» – har satt Trumps forhandlingsmotparter i en ukomfortabel usikkerhet om hva som kan komme til å skje.

Men til slutt gikk det ikke lenger. Bolton og Trump var ikke enige, og strået på kamelens rygg ser ut til å ha vært uenighet om Afghanistan. Trump vil ut, det ville ikke Bolton.

Dermed måtte mannen med mustasjen vekk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon