Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Igjennom historien så det har ikke vært så mange kvinnelige filosofer som menn.

– Skal man fortelle en filosofihistorie til studentene, må den være sann, sier første­amanuensis Øyvind Eikrem, skriver Klassekampen.

Les også: Eikrem etter dobbeltdrapsdommen: – Enkelte vil heller diktere hvordan verden bør være ut fra ønsketenkning og godhets-ideologi

annonse

– Tanke og handling er en lærebok for studenter som tar examen philosophicum (exphil). Exphil omhandler grunnleggende spørsmål i menneskelivet: Hva er fornuft, og hvilken rolle skal den spille i samfunnet? Hva er sannhet? Kan vi ha sikker kunnskap? Eller er alt relativt? Hva er rett og galt, og hvordan begrunner vi det, skriver utgiver Fagboforlaget på sin internettside.

Les også: Sosionom-fagforening støtter de krenkede NTNU-studentene mot Eikrem: – Han angriper faget

Kritikken mot boken er at det er kun seks kvinner i motsetning til 66 menn.

– Det er ikke greit at fordelingen er så skeiv som den er, sa ex.phil.-student Salma Hassan til Klassekampen.

annonse

Les også: Ingen forsoning etter oppvaskmøte om Eikrem-saken ved NTNU

Eikrem er uenig at kjønnsbalanse skal blandes inn i filosofihistorie. Når det ikke var slik. Kjønnbalanse skal ikke være et mål i seg selv.

– Ideen om at noe er skeivt hviler på en forutsetning om at det kan finnes en likevekt. Men hva er det? At man inn­fører et kriterium om at det er a priori [uavhengig av erfaring, red.anm.] riktig med 50 prosent andel av begge kjønn. sier Eikrem.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon