Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Igjennom historien så det har ikke vært så mange kvinnelige filosofer som menn.

– Skal man fortelle en filosofihistorie til studentene, må den være sann, sier første­amanuensis Øyvind Eikrem, skriver Klassekampen.

Les også: Eikrem etter dobbeltdrapsdommen: – Enkelte vil heller diktere hvordan verden bør være ut fra ønsketenkning og godhets-ideologi

annonse

– Tanke og handling er en lærebok for studenter som tar examen philosophicum (exphil). Exphil omhandler grunnleggende spørsmål i menneskelivet: Hva er fornuft, og hvilken rolle skal den spille i samfunnet? Hva er sannhet? Kan vi ha sikker kunnskap? Eller er alt relativt? Hva er rett og galt, og hvordan begrunner vi det, skriver utgiver Fagboforlaget på sin internettside.

Les også: Sosionom-fagforening støtter de krenkede NTNU-studentene mot Eikrem: – Han angriper faget

Kritikken mot boken er at det er kun seks kvinner i motsetning til 66 menn.

annonse

– Det er ikke greit at fordelingen er så skeiv som den er, sa ex.phil.-student Salma Hassan til Klassekampen.

Les også: Ingen forsoning etter oppvaskmøte om Eikrem-saken ved NTNU

Eikrem er uenig at kjønnsbalanse skal blandes inn i filosofihistorie. Når det ikke var slik. Kjønnbalanse skal ikke være et mål i seg selv.

– Ideen om at noe er skeivt hviler på en forutsetning om at det kan finnes en likevekt. Men hva er det? At man inn­fører et kriterium om at det er a priori [uavhengig av erfaring, red.anm.] riktig med 50 prosent andel av begge kjønn. sier Eikrem.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon