Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, reagerer på beskyldninger fra Skolenes landsforbund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Skolenes landsforbund går til det drastiske skritt å karakterisere regjeringens nye forslag til integreringslov som statlig rasisme.

Forslaget går ut på å skjerpe kravet til muntlige norskkunnskaper for innvandrere og flyktninger som søker om norsk statsborgerskap. Forbundssekretær Geir Allan Stava i Skolenes landsforbund, reagerer svært kraftig på forslaget.

– Dette er samme nivå som hvis du er født i Norge, av norske foreldre, og har fullført 10. klasse. Vi anser dette som lovpålagt diskriminering av regjeringen, sier han til NRK.

annonse

Les også: Urealistisk høyt krav til norskkunnskaper for å få statsborgerskap

Rasisme

I Norge har man som i resten av Europa nasjonale prøver i språk som viser hvor godt søkeren snakker og forstår språket. Det er fire nivåer: A1, A2, B1 og B2. I resten av Europa, og i Norge til nå, har kravet for å få statsborgerskap vært A2. I forslaget til ny integreringslov skjerpes kravet til B1 muntlig.

Stava mener dette er rasisme.

– Dette grenser til offentlig, statlig rasisme. Vi hadde forventet mer av Sanner, og mistenker at andre i regjeringen står bak forslaget, sier han.

Absurd påstand

annonse

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), som er den som presenterte forslaget, reagerer like kraftig tilbake på beskyldningene fra Stava og Skolenes landsforbund.

– Dette er en helt absurd påstand fra Skolenes landsforbund. Selvsagt skal vi stille krav til norskkunnskaper. Det er en grunnleggende forutsetning for å komme ut i arbeidslivet, sier Sanner.

Stava fastholder imidlertid at dette er diskriminerende ovenfor de gruppene som kommer til Norge med lite og ingen utdanning fra før.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon