Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, reagerer på beskyldninger fra Skolenes landsforbund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Skolenes landsforbund går til det drastiske skritt å karakterisere regjeringens nye forslag til integreringslov som statlig rasisme.

Forslaget går ut på å skjerpe kravet til muntlige norskkunnskaper for innvandrere og flyktninger som søker om norsk statsborgerskap. Forbundssekretær Geir Allan Stava i Skolenes landsforbund, reagerer svært kraftig på forslaget.

– Dette er samme nivå som hvis du er født i Norge, av norske foreldre, og har fullført 10. klasse. Vi anser dette som lovpålagt diskriminering av regjeringen, sier han til NRK.

annonse

Les også: Urealistisk høyt krav til norskkunnskaper for å få statsborgerskap

Rasisme

I Norge har man som i resten av Europa nasjonale prøver i språk som viser hvor godt søkeren snakker og forstår språket. Det er fire nivåer: A1, A2, B1 og B2. I resten av Europa, og i Norge til nå, har kravet for å få statsborgerskap vært A2. I forslaget til ny integreringslov skjerpes kravet til B1 muntlig.

Stava mener dette er rasisme.

– Dette grenser til offentlig, statlig rasisme. Vi hadde forventet mer av Sanner, og mistenker at andre i regjeringen står bak forslaget, sier han.

Absurd påstand

annonse

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), som er den som presenterte forslaget, reagerer like kraftig tilbake på beskyldningene fra Stava og Skolenes landsforbund.

– Dette er en helt absurd påstand fra Skolenes landsforbund. Selvsagt skal vi stille krav til norskkunnskaper. Det er en grunnleggende forutsetning for å komme ut i arbeidslivet, sier Sanner.

Stava fastholder imidlertid at dette er diskriminerende ovenfor de gruppene som kommer til Norge med lite og ingen utdanning fra før.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.