Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
annonse
annonse

Svensk lov gir Migrationsverket rett til å fordele nyankomne migranter med oppholdstillatelse mellom Sveriges kommuner. Noen stritter imidlertid imot.

I Sölvesborg i Blekinge, langt syd i Sverige, er det Sverigedemokraterna som styrer. Sveriges Radio rapporterer at kommunestyret der har vedtatt en beslutning om å utfordre lovverket som gir Migrationsverket rett til å diktere bosetning.

– Vi vil ikke låse oss ved de kostnadene, og vi vil ikke ha de utenforskapsområdene som har vokst frem i andre kommuner. I stedet vil vi agere før det er for sent, sier kommunalråd Louise Erixon.

annonse

Les også: Kriminell innvandrergjeng kastet stein på SD-politikere i Sverige – politiet gjorde ingenting

Lovverket

Den aktuelle loven kom på plass etter migrantkrisen i 2015, og innebærer at Migrationsverket kan fordele nyankomne med innvilget opphold mellom Sveriges kommuner.

annonse

Sveriges Radio melder at 14 200 personer ble plassert rundt omkring i kommunene i fjor, hvorav 12 personer ble bosatt i Sölvesborg. SD, Moderaterna, Kristdemokraterna og et lokalt parti i Sölvesborg vil ikke akseptere loven, og planlegger å gå rettens vei mot staten.

Tror ikke man vil vinne

Olle Lundin er professor i forvaltningsrett. Han tror ikke den SD-styrte kommunen vil vinne frem.

– En velvillig domstol skulle kunne ta opp spørsmålet. Men man kan ikke hevde at det kommunale selvstyret, som jo er et prinsipp, slår ut eksisterende lovgivning. Skulle det fungere så blir det totalt anarki i landet. De kommer ikke til å vinne frem, men derimot kanskje skape en politisk diskusjon, sier han til Sveriges Radio.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon