Amber Rudd, som har trukket seg både fra Boris Johnsons regjering og det konservative partiet, fotografert utenfor Downing Street i London. Hun ønsker politisk reform og et mer representativt politisk system i landet. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Amber Rudd, som nylig trakk seg fra den britiske regjeringen, tar til orde for politisk reform i Storbritannia. Hun vil innføre en proporsjonal valgordning.

Dagens system er basert på valgkretser, og den som får flest stemmer, blir valgt inn fra kretsen. Det betyr at de fleste småpartier er sjanseløse i kampen om å bli representert, mens de store partiene i lang tid har fått dominere.

– Ingen kan se på dagens situasjon og kalle det for en demokratisk suksess, tvitret Rudd i forkant av en tale hun torsdag kveld skulle holde i tankesmia Reform i London. Hun skriver at hvem som «eier» folkeviljen er et av de definerende spørsmålene i vår tid.

annonse

– Det er tid for å ta opp noen vanskelige spørsmål – er våre institusjoner fullt ut egnet til oppgaven, spør Rudd. Hun trakk seg som minister for arbeid og likestilling i Boris Johnsons regjering forrige lørdag, i protest mot ekskluderingen av moderate medlemmer av det konservative partiet som stemte mot Johnsons brexit-planer.

Rudd forlot også partiet og sitter nå som uavhengig representant i nasjonalforsamlingen.

Lederen i Electoral Reform Society, Darren Hughes, er blant kritikerne av dagens britiske valgordning.

– Ved valget i 2017 var det rundt 68 prosent av velgerne som ikke spilte noen aktiv rolle i avgjørelsen av resultatet – de stemte enten for kandidater som tapte, eller for kandidater som ikke trengte flere stemmer for å vinne, hevder han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon