Jan Bøhler er stortingsrepresentant og folkevalgt fra Groruddalen i Oslo. Foto: NTB Scanpix
Jan Bøhler (Ap) Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

I et innlegg på Facebook erklærer Jan Bøhler seg enig i regjeringens skjerpede krav til norskkunnskaper. 

Som del av den nye integreringsloven foreslår regjeringen å heve nivået på språktesten som kreves for å kunne bli norsk statsborger. Dette mener fagforeningen Skolenes landsforbund er «statlig rasisme». Forbundet mener forslaget vil innebære lovpålagt diskriminering.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler, som selv kommer fra innvandrertette Groruddalen, er helt uenig i kritikken fra SL. Han skriver i et innlegg på sin Facebook-profil at han synes det er viktig å kunne si seg enig med sine politiske motstandere når det passer. 

annonse

– Noen ganger synes jeg det er viktig å kunne si at jeg er enig med folk i andre partier, som jeg ellers ofte diskuterer med. Det nye kravet om norskkunnskaper for å bli statsborger som innebærer at «man muntlig skal beherske enkle og sammenhengende samtaler i arbeid, fritid og utdanning» er langt ifra urimelig, skriver Ap-politikeren.

Les også: Jan Bøhler kritisk til eget partis Facebook-reklame

Integrering

annonse

Han mener norskkunnskapene er viktige for innvandreres evne til å integrere seg. 

– Det er avgjørende for integreringen at norsk er fellesspråket i nærmiljøene, på skolen og jobben, i idrettslaget, i media, og så videre. Da må man etter å ha vært 7 år i Norge, som kreves for å bli statsborger, kunne beherske enkelt muntlig norsk. Greier man det ikke i første prøve, får man så mange forsøk man vil. 

Bøhler markerer også avstand til de som mener at språkkravet dreier seg om rasisme. 

– Å kalle dette «statlig offentlig rasisme» er å misbruke rasismebegrepet. Hvis noe skulle kritiseres her, er det at regjeringen først kommer med dette forslaget nå, etter å ha snakket om det i så mange år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon