Asker og Bærum tingrett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

En mann i 80-årene er i Asker og Bærum tingrett dømt til to års betinget fengsel for å ha latt datteren i 50-årene ligge hjelpeløs i flere uker.

Faren lot datteren flytte inn i sin bolig i 2015 etter at søsteren ikke lenger klarte å ta ansvaret for henne, skriver Budstikka.

Men ifølge dommen klarte mannen ikke å holde orden på sitt eget bosted i Asker og heller ikke å ta vare på datteren. Kvinnen skal heller ikke ha ønsket legehjelp, og hun hadde ikke vært hos fastlege siden 2009.

annonse

Faren varslet ikke offentlige myndigheter om situasjonen før han ringte etter ambulanse julaften i 2015. Da var tilstanden til datteren livstruende. Hun var bevisstløs, svært avmagret og dehydrert.

Behandlende lege på sykehuset forklarte i retten at hun aldri hadde sett en pasient i så forkommen tilstand. Omfattende behandling på sykehuset gjorde at hun overlevde og kom seg. Etter flere måneder klarte hun å gå igjen, men hun ble vurdert til å ha en demenstilstand.

Et juridisk spørsmål i saken var om faren hadde noen plikt til å ta seg av datteren.

– I en slik situasjon ville det vært naturlig å kontakte offentlige myndigheter, med tanke på å skaffe hjelp og avlastning til familien. I stedet valgte han å la henne bo hos seg. Ved denne handlemåten er det rettens vurdering at han påtok seg en omsorgsforpliktelse overfor sin voksne datter, heter det i dommen.

På grunn av farens høye alder påla statsadvokaten aktor å legge ned påstand om betinget fengsel. Mannen må betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon