Karikaturtegneren Musa Kart (i midten) og de fire andre journalistene som ble løslatt torsdag kveld. I fjor ble de dømt til flere års fengsel. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Fem tyrkiske journalister, blant dem den kjente karikaturtegneren Musa Kart, er løslatt fra fengsel på ordre fra en ankedomstol.

Alle fem har jobbet for den opposisjonsvennlige avisen Cumhuriyet.

Alle fem sonet dommer på opptil fem års fengsel etter å ha blitt funnet skyldige i å ha «hjulpet og støttet terrorgrupper uten at de selv var medlemmer». Den angivelige støtten skjedde i form av pressedekningen de har gitt tre grupper som tyrkiske myndigheter har stemplet som terrorgrupper: kurdiske PKK, en venstreradikal gruppe og Gulen-bevegelsen, som president Recep Tayyip Erdogan anklager for kuppforsøket i 2016.

annonse

I alt 14 tidligere ansatte i avisen, blant dem både journalister og ledere, ble i 2018 dømt i saken. Ankene deres ble tidligere i år avvist av en lavere rettsinstans.

Journalistene har sittet 142 dager i fengsel, og ble torsdag kveld møtt av både støttespillere og slektninger da de slapp ut av et fengsel i byen Kocaeli, 15 mil fra Istanbul.

Saken har ført til at Tyrkia er blitt kraftig kritisert for manglende pressefrihet.

Cumhuriyet er Tyrkias eldste dagsavis og ble grunnlagt i 1924. Avisen eies av en uavhengig stiftelse.

annonse

Avisen har ofte fått problemer med myndighetene, og tidligere sjefredaktør Can Dündar har flyktet til Tyskland. Han ble i 2016 dømt for å ha trykket en artikkel med opplysninger om at Tyrkia har levert våpen til islamistiske grupper i Syria.

Fortsatt sitter 130 pressefolk fengslet i Tyrkia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon