Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Ilkin Zeferl
annonse
annonse

I en ny bok gir førsteamanuensis og religionsviter Marianne Hafnor Bøe, en feministisk tolkning av Islam.

De feministiske perspektiver på Islam er blitt populære tolkninger, både internasjonalt og i muslimske miljøer. Og dette er temaet i religionsviter Hafnor Bøe sin nye bok «Feminisme i Islam» som kommer ut i oktober.

Hafnor Bøe er førsteamanuensis og religionsviter ved Universitetet i Stavanger, hun har skrevet forskningsartikler om Hala-dating blandt unge norsk muslimer, kvinneaktivisme i Iran og Sudan og feministiske tilnærminger til sharialovgivning.

annonse

I et intervju med Utrop forklarer Hafnor Bøe bakgrunnen for boken.

– Hva motiverte deg til å skrive boken?

– I mange år har jobbet med dette temaet indirekte. I lang tid har jeg også fått henvendelser fra både lesere og studenter om at de manglet en ordentlig bok om islam og feminisme. Her har det altså vært et behov for en innføringsbok som løfter frem feministiske tolkninger av Koranen og islam, sier hun til Utrop.

annonse

Les også: Er det noe sammenheng mellom religion og kriminalitet

Om hvorfor slike temaer ikke er allmennkunnskap, sier Hafnor Bøe

– Folk er rett og slett ikke så godt kjent med islam, til tross for tiår med innvandring og kulturutveksling. Kjennskapen her i Norge er mer begrenset til den kulturelle bagasjen som kommer fra majoritetsmuslimske land, og ikke så mye til selve religionen og teologien. Mange av de som er omtalt har feministiske betraktninger som står helt nær religionen, fremfor sekulær muslimsk tankegang.

– Ofte begrunnes kjønnsdiskriminering i Islam med at det kommer fra religionen selv, men kultur blir ofte sett bort i fra, Hva tenker du om dette?

– Temaet er komplekst. Ser vi på kjønnsdiskriminerende praksis knyttes dette ofte til religionen. Samtidig er det store variasjoner i religiøs praksis. Noe av det som kommer frem i boken som en oppklaring på dette er at islamsk religiøs praksis og teologi kan tolkes til å rettferdiggjøre både kjønnsdiskriminering og likestilling. Vi finner eksempler på begge.

Videre forteller Hafnor Bøe at hun håper boken oppfattes som informativ.

annonse

– En målsetning er at leserne, om de er fagfolk eller ei, får innsikt i det religiøse mangfoldet som finnes i islam. At det samme mangfoldet også gir utslag i ulike tolkninger av blant annet feminisme og likestilling. Men først og fremst håper jeg at leserne oppnår god innsikt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon