Alexandria Ocasio-Cortez, 11. september, 2019. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
annonse
annonse

Den venstreradikale demokratiske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez mener at det er «barbarisme» at USA ikke garanterer «retten til bolig» til sin befolkning. 

Hun sier også at USA ikke kan kalle seg et «avansert samfunn» før det garanterer retten til bolig, helsetjenester og utdanning til alle amerikanere. Bemerkningene kom under en tale til en mindre folkemengde på tirsdag.

– Rop hvis du betaler for mye leie!, tordnet Ocasio-Cortez til en jublende gruppe mennesker, før hun la til:

annonse

– Du gjør det, og det er utpressing!

Kriminelle priser

Ocasio-Cortez mener at bolig- og leieprisene generelt er altfor høye i USA. Hun kaller dagens ordning for «kriminell og skandaløs».

Les også: «Firerbanden»: Hva står de for og hvilke implikasjoner får deres fremvekst for amerikansk politikk?

annonse

– Jeg kommer fra New York, hvor prisene for vanlige boliger og sosialboliger er en krise for alle folk. Vi betaler altfor mye, og for våre naboer som bor i sosialboliger, mange av dem lever i forhold som er fullstendig inhumane – uansett hva de betaler!, argumenterte hun.

Hvitevaske penger

Ocasio-Cortez ønsker en komplett overhaling av den amerikanske boligpolitikken, og går blant annet til orde for å sette tak på huseleieprisene. Hun mener at boliger ikke burde fungere som spekulative investeringer, men en rett for alle amerikanere.

– Vi må stoppe at boligmarkedet brukes som et sted hvor de rike kan hvitvaske pengene sine, når det finnes folk som sover på gaten. Bolig er en menneskerett!, sa hun.

Miljøvennlig

annonse

Ved siden av å gå til orde for boliger til alle amerikanere, ønsker Ocasio-Cortez å gjøre alle hus og leiligheter i USA miljøvennlige og CO2-nøytrale.

Les også: Ocasio-Cortez våkner ofte midt på natten i frykt for klimaendringer

– Vi må overhale boligene i USA for å dekarbonisere dem, slik at hver eneste person lever i en ren bygning som ikke slipper ut bly, som ikke har skitten luft, som også er bra for miljøet, og som garanterer en fremtid for barna våre. Dette burde være opplagt, sa hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon