Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

MDG har skjønt at det ikke nytter å appellere til alle. Man må vinne kjernevelgerne.

I en mye kritisert seierstale valgnatten mandag gjentok byråd Lan Marie Berg Nguyen et velkjent MDG-budskap fra valgkampen. – Og dette har jeg gledet meg til å si: Vi elsker bomringen! utbasunerte hun og ba oljebevegelsen «skjelve i buksene».

Uttalelsen har blitt mye kritisert av blant annet Magnus Marsdal i Manifest. Han frykter at MDGs kamp mot arbeidsplasser i oljeindustrien vil skremme velgere over til Frp.

annonse

– Én ting er å rope «Jeg ELSKER bomringen!» hvis du er eneforsørger i Groruddalen og sier det for å vise at du betaler din avgift med glede fordi ungene må få arve en beboelig klode. En annen ting er å rope det når du er byråd Lan Marie Berg med 1,3 millioner i årslønn, eller noe sånt, og sikkert sykler til jobben i Rådhuset.

Marsdal mener at MDGs politikk rammer de fattige og at de ikke bryr seg om andre. Politikken deres er viktigere enn folks liv.

Les også: I Dagbladet: Marsdal bortforklarer Sverigedemokratenes økende oppslutning

annonse

Bevisst

Men Lans tale var ikke bare et utfall av seiersrus. Snarere virker det som at MDG har en bevisst strategi. Partiet ønsker polarisering. En som påpeker det er MDG-rådgiveren Anders Skyrud. Han påpeker i Minerva at Arbeiderpartiet er så splittet at de ender opp med å mene lite eller ingenting.

Han konkluderer med at det ikke vil være rom for «et nyansert “kutte litt utslipp”-syn, eller en forsiktig “ta opp litt olje”-tilnærming.»

Han stiller spørsmålet:

«Er det riktig å snakke om en polarisering av samfunnet når både grønne Alternativet og høyrepopulistiske Dansk Folkeparti vil bevare og videreutvikle velferdsstaten?»

Akkurat nå fremstår Lan Marie Berg Nguyen som Norges beste politiske kommunikatør, kanskje med konkurranse fra Trygve Slagsvold Vedum.

Hun er en type politiker som har skjønt at for å vinne og bygge oppslutning over tid, må hun først og fremst kommunisere med og engasjere kjernevelgerne.

Ved å avvise kompromisser og ufortrødent fortsette å gjøre Oslo til en «bilfri by» skaper hun både begeistring og sinne. Men hun er etter alt å dømme også klar over at på samme måte som Høyre og Arbeiderpartiet er gjensidig avhengig av å debattere med hverandre for å gjøre det bra i valg, trenger MDG-Lan å stille motsetningen skarpt mellom de som hater og de som elsker bilen.

annonse

Les også: I Dagbladet:Lan Marie Berg «elsker bomringen» – Frp og Rødt er uenige

Double down

Det hele minner mye om tidligere Donald Trump-rådgiver Steve Bannons «double down»-strategi, som gjorde at Trump ble valgt som president i 2016. Det handler om å appellere til ytterkantene, ikke til sentrum.

Når de blir tvunget til å velge, faller de uansett ned på den ene eller den andre siden, noe både valget i Oslo og presidentvalget i USA har vist.

Har levert

En leser i Resetts ofte utskjelte kommentarfelt oppsummerer det hele slik:

annonse

«MDG har levert på det de lovet velgerne sine (uansett om man liker det eller ikke).

Det har ikke alle andre, og noen må finne seg sjæl igjen før stortingsvalget.»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon