Jøran Kallmyr. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De 15 personene er utenlandske statsborgere som har hatt oppholdstillatelse i Norge. De er nå varig utvist på grunn av forbindelser til ekstremistgruppen IS, melder NRK.

annonse

– Dette er IS-krigere og IS-mødre som har reist ut av landet vårt for å delta i IS, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Alt i alt har rundt 100 personer med tilknytning til Norge reist for å bli med i IS. Mange av disse er utenlandske statsborgere som har hatt oppholdstillatelse i Norge.

Kallmyr mener det bare skulle mangle at ikke Norge trakk tilbake oppholdstillatelsen i slike tilfeller.

– Vi kommer til å sørge for at alle i denne porteføljen med utlendinger har reist nedover, og som har norsk tilknytning, ikke får lov til å komme tilbake til Norge, sier han til NRK.

Formelt har norske myndigheter benyttet seg av en bestemmelse om at oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake når man har vært ute av landet i to år.

Kallmyr varsler at personene det gjelder, vil bli pågrepet for brudd på utlendingsloven hvis de forsøker å ta seg inn Norge eller andre land i Schengen-området.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.