annonse

Kollektivtrafikken i Paris var fredag lammet av streik da ansatte i det offentlige kollektivselskapet RATP streiket i protest mot myndighetenes pensjonsreform.

Streiken i kollektivselskapet er den første store streiken mot president Emmanuel Macrons massive pensjonsreform, som medfører store endringer i pensjonsrettighetene til offentlige ansatte i Frankrike.

Ti metrolinjer var fredag stengt, og forstadsbanen RER og flere andre ulike kollektivtilbud var også rammet av innstillinger og kraftige forsinkelser.

annonse

Franske myndigheter har anbefalt folk som bor i Paris-regionen om å velge andre måter å komme seg til jobb. Ifølge trafikkovervåkingstjenester var det store trafikkorker i og rundt den franske hovedstaden.

I avgangshallene sto det advarsler til passasjerene om den pågående streiken, som er den mest omfattende siden 2007.

Mange har tatt fri

Trafikkaoset har imidlertid ikke blitt like ille som mange fryktet på forhånd.

annonse

Mange tok som følge av streiken fredagen fri, og kollektivselskap ga sine kunder 30 minutter gratis tilgang på elsparkesykkel, noe også Uber gjorde.

– Vi hadde forventet langt flere folk, sier en RATP-ansatt på en av metrolinjene som ikke er stengt som følge av streiken.

De ansatte i RATP er svært negative til pensjonsreformen som er planlagt fra neste år. Reformen er ventet å medføre at ansatte må jobbe lenger før de kan pensjonere seg.

– Ikke streik for privilegerte

– Dette er ikke en streik for de privilegerte. Det er en streik blant ansatte som sier: Vi vil pensjonere oss i en fornuftig alder med en rimelig pensjon, sier Philippe Marinez, som leder fagforeningen CGT til radiokanalen France Info.

Lokførere kan i Frankrike pensjonere seg når de er 50 år, mens førere på metroen kan slutte å jobbe og motta full pensjon når de fyller 55. I forslaget til ny pensjonsreform foreslår Macrons regjering å heve pensjonsalderen til 64 år for alle franskmenn.

annonse

Mandag har advokater, piloter, kabinpersonale og medisinsk personell varslet at de vil gå ut i streik mot pensjonsreformen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse