Kisten til tidligere president Robert Mugabe idet den ble båret inn på stadionet i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere afrikanske statsledere deltar lørdag under minneseremonien for Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe på et stadion i hovedstaden Harare.

Menneskemengden jublet da Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Kenyas president Uhuru Kenyatta og flere andre afrikanske ledere ankom arenaen. Den har plass til 60.000 mennesker.

– La oss legge uenighetene til side og komme sammen idet vi minnes fortiden og ser mot framtida som én stolt, uavhengig og fri nasjon, skriver Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa på Twitter.

annonse

Mugabe døde i forbindelse med legebehandling i Singapore i forrige uke. Den omstridte tidligere frihetsforkjemperen og presidenten ble 95 år gammel.

Selv om den offisielle begravelsesseremonien holdes lørdag, er selve gravleggingen blitt utsatt. Grunnen er at et mausoleum skal bygges for Mugabe ved nasjonalmonumentet National Heroes Acre i Harare.

Mugabe sto på 1970-tallet i spissen for kampen mot det hvite mindretallsregimet i landet som etter hvert fikk navnet Zimbabwe.

annonse

I senere år ble han mye kritisert for sitt autoritære styresett, økonomisk vanstyre og en undertrykkende politikk overfor Zimbabwes hvite mindretall.

Fakta om Robert Mugabe:

* Robert Mugabe ble født 21. februar 1924 nordvest for Harare i det som da var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. Han ble utdannet lærer, og hadde i tillegg flere universitetsgrader.

* I 1960 sluttet han seg til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det hvite mindretallsregimet i hjemlandet.

* Han ble fengslet i 1964, samme år som mindretallsregimet brøt med Storbritannia og erklærte Rhodesia som selvstendig stat.

* Etter å ha blitt løslatt i 1974, reiste han til Mosambik. Derfra ledet han frigjøringsbevegelsen ZANUs geriljakrig mot regimet.

* I 1980 vant ZANU de første frie valgene i Zimbabwe. Siden styrte Mugabe med hard hånd, først som statsminister, fra 1987 som president.

* Mugabe sto for en konfrontasjonslinje overfor Vesten og det hvite mindretallet i Zimbabwe. Han fikk også skylden for det tidligere velstående Zimbabwes økonomiske problemer siden begynnelsen på 1990-tallet.

annonse

* Etter det omstridte presidentvalget i 2009 måtte han gå med på å utnevne sin motkandidat Morgan Tsvangirai til statsminister. Men etter å ha sikret seg gjenvalg i 2013, samlet han igjen hele regjeringsmakten i sine hender.

* 15. november 2017 grep regjeringshæren makten i Zimbabwe og satte Mugabe i husarrest. En knapp uke senere kunngjorde Mugabe at han gikk av frivillig.

* Robert Mugabe døde 6. september 2019, etter en tids sykdom.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon