Venstres ledertrio, Trine Skei Grande (i midten), Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik under Venstres sommerpressekonferanse på Stortinget. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

I 2010 overtok Trine Skei Grande partiet Venstre etter Lars Sponheim. To år tidligere hadde hun hatt sex med en 17-åring i Ola Borten Moes bryllup.

I 2012 var hun krystallklar på at Helge Solum Larsens tid som nestleder i Venstre var ute. Venstre ville ikke ha en nestleder på 43 år som hadde hatt sex med ei jente på 17. Solum Larsen ble først siktet for voldtekt, men saken ble henlagt. Han innrømmet fra første stund å ha hatt sex jenta.

Da dette kom opp i 2012, ble også Skei Grandes historie fra 2008 et tema i partiet har kilder fortalt Resett. Den gang benektet hun historien, hun løy. Det samme gjorde hun ifølge våre og VGs opplysninger til partifolk i januar 2018 da Resett skrev om hendelsen i kornåkeren til Ola Borten Moe. Men så innrømmet hun litt. At det var 17-åringen som kastet seg over henne.

annonse

– Det ble fremstilt som om mannen ikke var tilregnelig. Jeg stusset på det, men forsto etter hvert hvor viktig det var for Grande og staben å få spredt at mannen ikke var til å stole på. De lyktes: Det ble ikke stilt noen spørsmål internt, sa en Venstre-kilde VG.

Realiteten var en ganske annen. Hun gikk aktivt etter flere menn den kvelden, ble avvist, men fikk med seg en 17-åring. Hun var selv 38 år.

Les også: Dette skjedde på bryllupsfesten i 2008 hvor Trine Skei Grande var gjest

At hun i skam prøver å skjule pinlige sex-episoder ved å lyve er for så vidt menneskelig. Det samme gjorde Bill Clinton om Monica Lewinsky i 1999. Men Grande har vist annen atferd i forhold til partimedlemmer som ikke akkurat er hverdagskost eller synes nødvendig. I tillegg er hun kjent for å trekke offerkortet når kritikken rammer henne selv.

annonse

Les også: Skei Grande omtalte partikollegaer som «psykopat» og «han homoen»

Grande har sittet i ti år nå og lite tyder på en evne til å øke oppslutningen om Venstre. Populariteten hun nyter personlig er også lav. Abid Raja er mer enn dobbelt så populær som Grande, med en oppslutning på 44 prosent. Bare 20 prosent av de spurte liker Grande best, ifølge Aftenposten. Folk i partiet går ut offentlig og ønsker hennes avgang. De står i åpen opposisjon. Men hun nekter likevel å gi seg.

Medieskapt?

Det skal medgis at mediene spiller en rolle i å legge dette presset på Grande. For hver sak, øker presset og det påvirker partiet internt. Hadde mediene gjort dette tilbake i 2018, da Resett først kjørte sex-saken, hadde hun trolig blitt veltet allerede da. Men den gang fredet de henne, og det gryende opprøret Abid Raja prøvde å nøre opp, fislet ut.

Så utfordringene mot Grandes lederrolle er i stor grad medieskapt. Men i dette tilfellet, kan man vel si at det er på høy tid. Hun klamrer seg nå til lederposisjonen av lite annet enn egoistiske grunner. Hun har sittet i snart ti år. Oppslutningen om partiet synker, stridighetene øker internt. Hun mangler karisma. Selv om ingen kandidater virker særlig lovende de heller, kan det knapt bli verre enn med Grande selv. Venstre som parti bør heller gamble på et uprøvd kort, enn å velge en sikker vei nedover med Grande på topp.

annonse

Trine Skei Grande er bare 50 år. Hun er naturligvis bekymret for hva hun skal gjøre i resten av sitt yrkesaktive liv. Å gi henne en sikker plass på Stortinget, som kompensasjon for å miste lederjobben, blir vanskelig. Ikke bare fordi yngre krefter bør prøve seg på de få plassene Venstre i beste fall får, men fordi partiet fort vekk kan forsvinne fra Stortinget som helhet.

Hva annet kan hun bli tilbudt? Hvem vil ha henne? Neppe mange. Etter den nye regionreformen er det jo også bare 10 fylkesmannsembeter igjen.

Jeg avslutter med noen innspill fra Resetts utskjelte kommentarfelt:

– Pressen har bestemt at Grande skal forlate plassen sin. Det er hva vi ser utspille seg. Skjønner godt hun blir provosert.

– Trine går av først når hun har fått en fin retrettstilling. Hun har alt å vinne på å gjøre seg kostbar.

– Nå er det bare å ta fram øl og potetgull – og nyte forestilling om Venstre. Håper Grande fortsetter så lenge som overhode mulig… Dette blir Star Wars XL

– Håper hun klorer seg fast som leder av Venstre riktig lenge, helt til det blir et promilleparti.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon