Skottland har satset tungt på whisky som turistattraksjon. I Norge får ikke de besøkende kjøpe smaksprøver. Pixabay
annonse
annonse

Norske destillerier får tusenvis av turister på besøk hvert år som vil kjøpe med seg kvalitetssprit. Men det får de ikke lov til, skriver Dagbladet.

Daglig leder Tor Petter W. Christensen for spritprodusenten Bivrost forteller at destilleriet har 3000 besøkende, så og si alle ønsker å kjøpe med seg noen småflasker. Men det får de ikke lov til på grunn av den restriktive norske alkoholpolitikken.

– Hva sier turistene da?

annonse

– Stort sett alle står og gaper. De har ingen forståelse for at de må reise til nærmeste pol for å kjøpe produktene. Nesten ingen gjør det, sier Christensen.

Fremskrittspartiet vil myke opp reglene

– Vi forstår at vi har en vinmonopolordning i Norge og at den står sterkt, men det bør være mulig for produsenter av brennevin å selge små smaksprøver på brenneriene. Det mener jeg de bør få lov til, sier Bjørn-Kristian Svendsrud, leder av Fremskrittspartiet ungdom (Fpu).

Han får støtte av tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud, som sier regelverket hører mer hjemme i molboland enn gamlelandet.

Men Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i helse- og sosialkomiteen på Stortinget har et annet syn:

– Grensen for salg av alkohol må settes et sted, og alkoholpolitikken er ikke egnet for å se hver enkelt liberaliseringstiltak for seg. Vi må se helheten. At turister ikke forstår hvorfor de ikke kan få kjøpe med seg noen småflasker med sprit hjem, ser jeg på som et veldig lite problem satt opp imot behovet for en helhetlig og restriktiv alkoholpolitikk som ivaretar de som sliter med alkohol.

Han legger til:

– Hadde det vært opp til Frp å styre alkoholpolitikken alene, er det definitivt ikke bare salg av 5 cl-flasker det hadde blitt åpnet for.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon