- Resett - https://resett.no -

Norsk sikkerhetsekspert om droneangrep i Saudi-Arabia: – Kan øke i omfang

Lørdagens droneangrep mot strategisk oljeinfrastruktur i Saudi-Arabia representerer en ny trend som ikke viser noen tegn til å avta.

Houthi-militsen har tatt på seg ansvaret for det spektakulære angrepet på to større oljefelt – Buqayq og Khurais – dypt inne i saudiarabisk territorium. Opprørsgruppen påstår å ha sendt så mange som 10 kamikazedroner fra houthi-kontrollert territorium hele 1000 kilometer unna.

Flere videoer som sirkulerer på nettet viser kraftige branner på de enorme oljeinstallasjonene som er eid av det statseide oljeselskapet Saudi Aramco. Enn så lenge er skadeomfanget av lørdagens angrep ukjent, men mye skade er utvilsomt allerede gjort. Saudi-Arabia har allerede annonsert [1] 50 % kutt i landets oljeproduksjon − noe som tilsvarer rundt 5 % av verdens totale.

annonse

Episoden representerer tredje gang siden mai at houthi-militsen har lykkes i å bruke droner til å angripe essensiell oljeinfrastruktur dypt inne i kongedømmet siden mai. Houthienes bruk av droner har vokst voldsomt i løpet av 2019, og viser ingen tegn til å avta.

Les også: Houthiene – en dødelig effektiv krigsmaskin på khat [2]

Gruppen skal nå angivelig stå bak til sammen 58 droneangrep inne i saudiarabisk territorium og ytterligere 8 i Jemen. De har også tatt på seg ansvaret for et angrep på flyplassen i Dubai – en hendelse som blir benektet av emiratiske myndigheter.

annonse

Utviklingen er av stor bekymring, gitt Saudi-Arabias sentrale posisjon i det internasjonale oljemarkedet. Hvordan er situasjonen på bakken? Hvordan best beskytte seg mot slike asymmetriske angrep? Hva er det sannsynlige handlingsforløpet fremover?

Charles Støeng. Foto: Privat.

Resett har tatt kontakt med sikkerhets- og antiterror eksperten Charles Støeng, som til daglig jobber med sikring av oljeinstallasjoner i Midtøsten, for kommentarer.

Stor utfordring

Charles sier til Resett at det er veldig vanskelig å beskytte seg mot slike droneangrep, og at situasjonen er en stor utfordring for Saudi-Arabia.

– Grunnet hastigheten som teknologien utvikler seg i, har ikke Saudi-Arabia ennå klart å utvikle et effektivt forsvar, forklarer han.

Ny fase

annonse

Støeng mener at houthienes økte bruk av langavstandsdroner representerer en ny fase i krigen mellom Saudi-Arabia og opprørsgruppen.

– Økt rekkevidde gir houthiene økte kapasiteter. Dronene kan brukes til rekognoseringsformål og til å angripe strategiske mål dypt inne i Saudi-Arabia. Det gir krigen en ny dimensjon, sier han.

Les også: Ekspert: – Jihadister blir stadig viktigere i Jemen-krigen – kan true Vesten på sikt [3]

Økt omfang

Støeng tror at bruken av droneangrep mot strategiske mål i Saudi-Arabia vil fortsette så lenge konflikten med houthiene pågår.

– Droneangrepene kan komme til å øke i omfang i tiden fremover. Alt er avhengig av hvordan krigen i Jemen utvikler seg, fortsetter han.

Iran

Støeng forklarer videre til Resett at houthienes droneprogram har blitt gjort mulig etter en betydelig støtte fra Iran, og at prestedømmet bruker det som et instrument for å utvide sin innflytelse i regionen.

Les også: Video: Houthiene viser frem sine drone- og missilkapasiteter [4]

− Iran jobber hardt med å utvikle droner som kan brukes av deres støttespillere og proxygrupper over hele Midtøsten. De ønsker å bruke disse kapasitetene til å kunne skape uro for å øke sin innflytelse, legger han til.

Internasjonal dimensjon

Støeng sier avslutningsvis at den raske utviklingen innen droneteknologi på verdensbasis, sammen med de meget begrensede anti-drone mottiltakene som er tilgjengelige på markedet, vil bli en stor utfordring for sikkerhet fremover.

– Droneangrep av den typen vi så på lørdag i Saudi Arabia, vil nok utvikle seg til et generelt problem ikke bare i konfliktsoner, men også innenfor fremtidige terrorangrep hvor som helst i verden, advarer han.

Se under for en video av brannen forårsaket av angrepet

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474