EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på jobb i Brussel, 10. september 2019. (AP Photo/Francisco Seco)
annonse

Ursula von der Leyen har begynt på jobben som ny president for EU-kommisjonen, og er i gang med å utforme instrukser for de ulike saksområdene.

Greske Margaritis Schinas har fått oppgaven som Visepresident med ansvar for å beskytte den europeiske måten å leve på (European Way of Life). Dette har fått flere ikke-statlige organisasjoner til å tenne. Kritikken går på at det er fordomsfull, avskyelig og forkastelig. Slik reagerte f.eks. den nederlandske parlamentarikeren Sophie in ‘t Veld:

Men hvordan skal man beskytte den europeiske måten å leve på, ifølge instruksen?
Jo: Ved å sørge for «mer ordnet og legal migrasjon, med sterkt fokus på integrering slik at man sikrer at våre samfunn henger godt sammen». Videre står det i instruksen:

annonse

«Den europeiske måte å leve på er bygget rundt solidaritet, sinnsro og sikkerhet. Vi må adressere legitim frykt og bekymring for de konsekvensene irregulær migrasjon har på vår økonomi og våre samfunn».

Dette skal løses ved å «jobbe sammen», finne felles løsninger basert på våre «verdier». Hvilke verdier Leyen snakker om er uklart.

Les også: Utnevnelsen av Ursula von der Leyen som EU-kommisjonens president vil gjøre vondt verre i Europa

Videre står det at man skal jobbe for inkludering som «bygger på en genuin union av likhet og mangfold», som om de to begrepene er beslektet. Man skal «forbedre integrasjonen av migranter og flyktninger», uten at dette konkretiseres.

Så skal man «koordinere og jobbe for en ny pakt for migrasjon og asyl», og selvsagt «skape veier for legal migrasjon for å bringe mennesker med kunnskaper og talenter vår økonomi og vårt arbeidsmarked trenger». Dette mens Eurostat anslår antall arbeidsledige i EU-landene til 7,5 prosent, 15,7 millioner mennesker.

Ursula von der Leyen vil altså løse økonomiske utfordringer og skape samhold i EU ved å gjøre det lettere å immigrere legalt. Uten at hun samtidig har konkrete forslag til hvordan man skal forholde seg til illegal migrasjon. Det blir spennende å se om dette blir en suksess.

annonse
annonse

 

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon