Professor Kristian Gundersen. Skjermdump fra TV2
annonse
annonse

Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo (UiO) svekker den faglige ytringsfriheten i et ferskt «Forslag til handlingsplan for likestilling og mangfold ved HF for perioden 2020-2023».

– Er fakultetet en pøl av hatprat som det må handles mot? spør Kristian Gundersen i en kronikk i Aftenposten. Gundersen er biolog og professor i fysiologi ved UiO, og kjent som kritiker av alternativ behandling og overtro.

Gundersen mener innskrenkning av faglig ytringsfrihet blir brukt som våpen i en politisk kamp. Han viser til at en artikkel om kolonialisme ble fjernet etter trusler mot redaktøren, og nevner også behandlingen av Øyvind Eikrem som fikk problemer etter uttalelser til Resett. Ifølge Gundersen vil HFs nye handlingsplan gi drahjelp til slike strategier.

annonse

Les også: Fremtredende akademikere kritiserer NTNU for håndteringen av Øyvind Eikrems Resett-intervju

I handlingsplanen står det blant annet: «HF skal være et sted med ytringsfrihet, og samtidig ha et trygt og inkluderende sosialt miljø for alle» og «På HF skal det være høyt under taket, rom for ytringsfrihet og faglige diskusjoner, samtidig som fakultetet skal være raust og inkluderende».

Gundersen reagerer:

– Det er pussig å sette ytringsfrihet opp mot raushet, og man bør merke seg hvor uforpliktende retorikken for ytringsfrihet er (…) Ytringsfriheten hører tydeligvis hjemme i festtalene, ikke i det praktiske liv (…) Nesten all retorikken gjenspeiler at ytringsfriheten må vike for inkluderingsperspektivet.

annonse

Handlingsplanen definerer trakassering slik: «Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende … .» Hvis noen reagerer, så har man altså bedrevet trakassering, uansett hvor urimelig reaksjonen er. Dette er å misforstå begrepet ytringsfrihet, som nettopp skal beskytte krenkende ytringer.

Listhaug-testen

Gundersen foreslår at fakultetet bruker «Listhaug-testen»:

– Jeg foreslår at fakultetet bruker «Listhaug-testen» på planen. Hun er avgjort ikke særlig inkluderende, men hennes ytringer er lovlige, og mange er enige med henne.

– Ville HF, med handlingsplanen i hånd, kunne sensurert henne om hun var ansatt hos dem, eller blir nå takhøyden for liten og rommene for små ved dette «rause og inkluderende» fakultetet?

annonse

Les også: Aktivister mot fakta inntar universitetet: – Helt på trynet, sier professor

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon