Finanstilsynet er et offentlig kontrollorgan under Finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Finansminister Siv Jensen har bedt om «alle relevante innspill» i høringsrunden om forslaget til strengere boliglånsregler fra nyttår.

Det får hun da også i aller høyeste grad fra bankene. Et samlet Bank-Norge stiller seg svært kritiske til strengere regler på boliglånsfeltet. Deres råd er ganske enkelt å oppsummere.

«Ikke gjør som Finanstilsynet sier.»

annonse

Flere i eiendomsbransjen har nylig advart mot boligprisfall hvis forskriftene strammes inn.

– Vi frykter det i kombinasjon vil få en for sterk effekt i utviklingen i boligmarkedet, sa Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

– Vår holdning er at det var helt nødvendig å videreføre boliglånsforskriften, men det å stramme til ytterligere, slik de har foreslått nå når det gjelder fartsgrense og gjeldsgrad, vil slå bena under ganske skjøre markeder rundt om i landet, uttalte administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

annonse

Geving mente forslaget var «uklokt, fordi det risikerer å skape nye og ganske sterke ubalanser i deler av landet som er i en situasjon hvor vi faktisk har fått kontroll på prisveksten.»

Les også: Finanstilsynet vil senke grensen for hvor mye du kan ta i boliglån

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, går lengst i kritikken fra banktoppene.

– Vi kan ikke med åpne øyne se på at bankene vingeklippes fra sitt samfunnsoppdrag, sier han til E24.

Rammer spesielt unge

Finanstilsynet på sin side mener at dagens regler fører til at folk setter seg i for mye gjeld. De foreslår å senke grensen for hvor mye du totalt kan få i lån, fra 5 til 4,5 ganger inntekten – og foreslår en halvering av bankenes «fleksibilitetskvote» fra 10 til 5 prosent av utlånene.

Les også: Nordea om boligprisene: – Nå er det kjøpers marked

Bankene mener at dette forslaget vil ramme spesielt unge førstegangskjøpere uten stor egenkapital, men med gode og sikre jobber.

annonse

Faresignaler i markedet

I den siste tiden har det kommet flere signaler på problemer i boligmarkedet. Prisene har flatet ut siden 2017, og det legges i øyeblikket ut flere boliger enn det selges i markedet.

Det har i sommer også vært dårlig salg av nye boliger, med det svakeste sommersalget i juli og august siden 2014.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon