Det er uforsvarlig å repatriere flyktninger fra rohingyaminoriteten fra Bangladesh til Myanmar, der de risikerer folkemord, slår en gruppe FN-eksperter fast. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er alvorlig fare for at de gjenværende rohingyaene i Myanmar kan bli utsatt for folkemord, advarer FN-eksperter.

– Det hersker fortsatt et ønske om folkemord i Myanmar, og rohingyaene er i alvorlig fare for å bli utsatt for folkemord, slår en ekspertgruppe fra FN fast i en rapport som skal legges fram for FNs menneskerettsråd tirsdag.

Rohingyaene, som er muslimer, er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i det buddhist-dominerte Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

annonse

Høsten 2017 drev regjeringsstyrkene i Myanmar rundt 800.000 rohingyaer på flukt til nabolandet Bangladesh, der de fortsatt lever i overfylte leirer. Tusenvis av rohingyaer ble drept, og hundrevis av landsbyer ble brent ned til grunnen i offensiven.

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter fortsetter overgrepene mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar.

FNs ekspertgruppe, som har samlet bevis og informasjon i to år, har tidligere konkludert med at landets øverste generaler bør straffeforfølges for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

FN-ekspertene gjentar dette kravet i sin siste rapport og konstaterer samtidig at de gjenværende rohingyaene i Myanmar lever under svært vanskelige forhold og utsettes for forfølgelse. Derfor er det også uforsvarlig å repatriere rohingyaflyktninger fra Bangladesh, mener de.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon