Den norske utgaven av Salman Rushdies bok
OSLO 19890413: Rushdie-bok på norsk. Den norske utgaven av Salman Rushdies bok "Sataniske vers" ligger ute til salgs hos bokhandlere. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / SCANPIX

To bokhandlere ble satt i brann for å ha solgt Salman Rushdies «Sataniske vers». Ingen ble noensinne tatt. 

annonse

De fleste husker kanskje karikaturstriden som snudde  det politiske Norge på hodet i 2006, da daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre la skylden for muslimske protester på Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk som hadde publisert tegningene. Han og hans familie måtte gå i skjul og fikk livet forandret for alltid.

Mange husker kanskje også attentatet mot William Nygaard, forleggeren som ble truffet av tre skudd utenffor sin egen bolig. Drapsforsøket ble knyttet til utgivelsen av den kontroversielle boken Sataniske vers av Salman Rushdie. 

Færre husker kanskje at det i 1989 også var store muslimske protester i Norge mot utgivelsen av den samme boken. Da ble også to bokhandlere satt i brann.

Det er ikke lett å finne informasjon om hendelsen, men NTB sendte ut en nøktern nyhetsmelding 17. april 1989, klokken 16.00:

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang. Ikke abonnent? Les mer her.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.