Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Da flagget til Den Nordiske Motstandsbevegelsen ble plassert på minnested for falne fra den 2. verdenskrig kokte Facebook over av sinne.

I løpet av lørdag kveld eller natt til søndag har noen sett sitt snitt til å sette opp Den Nordiske Motstandsbevegelsens flagg i en flaggstang på Rødsfjellet i Halden.

På fjellet står monumentet over de mange lokale som ble drept under den 2. verdenskrig av den tyske okkupasjonsmakten.

annonse

Det var en mann, som var ute og luftet hunden sin søndag morgen, som oppdaget flagget, tok det ned og konfiskerte det. Han kontaktet politiet, og det ble opprettet sak, melder Facebookavisen ØstfoldNyheter24.

Saken ØN24 lagde om forholdet bidro til at «det kokte på Facebook». Med unntak av en håndfull personer, som mente at det var helt på sin plass å heise flagget inntil minnetempelet på Rødsfjellet, var det flom av sinte kommentarer over det som hadde skjedd.

Nytt fremstøt søndag kveld

annonse

Men flaggstuntet på Rødsfjellet skulle ikke bli det eneste nazi-fremstøtet i Halden denne helgen.

Søndag kveld ved 22:00-tiden ble ØstfoldNyheter24 kontaktet av to unge menn, som hadde oppdaget «et lysende skilt» på Fredriksten festning, som også fremmet nynazisme. Det var en nettadresse til et kjent nettsted der Den Nordiske Motstandsbevegelsens ideer eksponeres, som var teksten på «skiltet».

Politiet ble orientert også om denne saken, skiltet ble plukket ned og forholdet er under observasjon fra politiets side, melder ØN24.

Mennesker med forskrudde ideer
I lys av helgens hendelser av forsøk på nazi-propaganda i Halden, har ØstfoldNyheter24 kontaktet ordføreren om dette og hans syn på saken.

– Det er bare trist og leit at et minnested for de som kjempet og falt mot den verste ondskapen verden har sett, blir misbrukt av mennesker med like forskrudde ideer som de vi til slutt bekjempet i 2. verdenskrig hadde, sier ordfører Thor Edquist i Halden til ØN24.

Minnetempelet ble avduket søndag 12. september 1948. Det ble reist til minne om de som ga sitt liv i kampen for Norges frigjøring 1940-1945.

Monumentet består av et minnetempel i granitt hvor det i midten er plassert en polert steinblokk med følgende inskripsjon:

«De gav oss den lære, den store og siste.
Vårt liv har vi fått og vårt liv må vi miste.
Den lagnad er viss, og den største er han
som mister sitt liv for sitt folk og sitt land.»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon