Eivind Trædal på valgvaken til Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Sentralen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

OsloMet-professoren Lars Tuset, mener man må avklare hvor MDG står rent politisk.

Professoren som synes klimakrisen er for alvorlig til å bli brukt i et politisk spill, mener at MDG-ere er selvgode og selvrettferdige, ikke lytter til fornuft, bryr seg lite om tall og at følelsene herjer, skriver han i Klassekampen.

Les også: MDG-topper på bygda kjører dieselbiler og er imot bomstasjoner

annonse

Tuset går hardt ut og mener at det religiøse tilsnittet som preger den eldre delen av miljøbevegelsen i MDG, finnes blant annet igjen i skammen. I kjøttskammen, flyskammen og bilskammen.

«Subkulturer kommersialiseres, religioner oppløses, så hva skal ungdommen identifisere seg med? Klimaet har gitt dem noe å kjempe for. MDG setter deg i fokus, appellerer til narsissen i deg, forteller deg at du kan redde kloden, og gir deg status som en disippel blant likesinnede.»

Tuset mener det har gått mote i dette.

«Du er bedre enn dem, det er eksempelet som teller, skjønt du nyter de samme godene. Oslo skal bli miljøhovedstad nummer en på kloden. Resten av verden skal se til oss. Dette føyer seg inn i helsehysteriet, kostholdsfanatismen og sunnhetstyranniet, der man kappes om å demonstrere protestantisk måtehold i hverdagen, helst rundt deg, i alt du gjør, på sykkel, på Facebook og Instagram. Vi snakker om selfie-generasjonen. Se på meg! Klimakrisen er ikke interessant om du ikke kan sole deg i den.»

annonse

Han mener også at MDG-ere er «selvgode og selvrettferdige».

– De lytter ikke til fornuft, bryr seg lite om tall, følelsene herjer. Det religiøse tilsnittet som preger den eldre delen av miljøbevegelsen i MDG, finner vi blant annet igjen i skammen, i kjøttskammen, flyskammen. Her finner vi også det ekstremt lokale, nasjonale elementet. Det er norsk natur, og bare norsk natur, det handler om. Alt dette blir rart så lenge klimaet er et globalt problem.

Tuset mener også at hykleriet i Norge ikke har noen grenser. Han viser til Jens Stoltenberg som en som sto for en pragmatisk, global og teknologisk miljøpolitikk. «Mens Stoltenberg etablerte regnskogfondet og satset på klimakvoter så er MDG imot all utvinning av olje og gass og tilbyr ingen alternativ til tross for at den næringen står for 70 prosent av all eksport,» skriver han.

– AP og Høyre må slutte å dilte etter MDG, ta ansvar og komme opp med noe som ligner på en seriøs klimapolitikk, avslutter professoren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon