Mennesker som er plukket opp av det norske redningsskipet Ocean Viking i Middelhavet idet de er på vei til øya Lampedusa, der de i helgen fikk lov å gå i land. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tre personer som er mistenkt for å ha drevet en interneringsleir i Libya, er pågrepet i Italia. I leiren skal mennesker ha blitt voldtatt, torturert og drept.

Ofrene ble holdt innesperret i en tidligere flybase i Zawiya, en by 40 kilometer vest for Libyas hovedstad Tripoli. Ifølge italiensk politi ble de utsatt for systematiske overgrep og grusomheter i interneringsleiren.

De tre pågrepne har selv kommet til Italia som migranter. De ankom først øya Lampedusa før de ble overført til et senter på Sicilia, der de ble pågrepet.

annonse

Personene er alle i tjueårene, og de anklages nå for organisert kriminalitet, menneskesmugling, voldtekt og drap. Ifølge nyhetsbyrået AFP er to av dem fra Egypt og en fra Guinea i Vest-Afrika.

Mafiaetterforskere

Det er andre personer som har kommet til Italia som migranter, som har utpekt de tre, og som har avgitt forklaringer til italiensk politi. Etterforskningen ledes av en gruppe som også har etterforsket mafiaen og organisert kriminalitet på Sicilia.

– Alle kvinnene som var sammen med oss i den lagerbygningen, er blitt systematisk voldtatt gjentatte ganger av to libyere og tre nigerianere som drev stedet, sier ett av vitnene.

– De ga oss sjøvann og noen ganger gammelt brød. De banket opp oss menn for å få slektningene våre til å betale penger for at vi skulle settes fri, sier en annen, som også forteller at han så to personer bli skutt og drept idet de forsøkte å rømme.

annonse
– Drept med strøm

Et tredje vitne har forklart at de også ble mishandlet med elektrosjokk.

– De som ikke betalte, ble torturert med elektrosjokk. De ville gi deg elektriske støt til du falt bevisstløs om på gulvet. Jeg personlig var vitne til mange drap med elektrisitet, sier vedkommende.

Vitnene har også forklart at flere migranter døde av sult. En mann fra Nigeria skal ha blitt skutt i beina da han forsøkte å stjele en brødbit.

FN og menneskerettsgrupper har gjentatte ganger advart om umenneskelige forhold i leirene hvor migranter og flyktninger holdes fanget i Libya.

De har også bedt EU om å slutte å støtte den libyske kystvaktens innsats for å stanse båter på vei til Europa ettersom menneskene om bord blir brakt tilbake til interneringsleirene. Overgrepene foregår både i offisielle og uoffisielle leirer, ifølge FN.

annonse

Ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ble om lag 5.200 mennesker holdt i interneringsleirer i Libya i juli.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon