Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Denne overskrifter vil sikkert få mange til å reagere. Trolig vil noen påstå at den er rasistisk. Hvordan kan jeg omtale Abid Raja som noen annet enn nordmann? Fy skam. Tenk å kalle ham «pakistaner» og attpåtil «frekk».

Men min bevisst provoserende språkbruk i tittelen er virkelig bare småtterier i forhold til hva Abid Raja, som titulerer seg som visepresident på Stortinget og parlamentarisk leder i Venstre, får seg til å si om Siv Jensen, Sylvi Listhaug og i praksis flere hundre tusen nordmenn som har stemt på Frp.

Han har i dagevis nå brukt utrykk som «brun skremselspropaganda» og «rasistisk» om Frps politikk og argumentasjon. Det har ført til krav fra Frp om at han og Venstre-leder Trine Skei Grande beklager og tar avstand fra uttalelsene. Men Venstre har stilt seg bak Raja, og i dag kommer han ut i Aftenposten med en nedrakking og brunbeising som overgår selv det han har kommet med tidligere.

annonse

Er han egentlig en hatpredikant?

Raja gir inntrykk av å være en brobygger og forsonende, moderat stemme som stiller spørsmål som:

Hva slags samfunn ønsker vi? Et polariserende eller nært og inkluderende samfunn? Et samfunn som dyrker misnøye og avstand eller ett med humanistiske verdier som behandler andre som medmennesker og ikke differensierer mellom «min og din smerte»?
Eller et samfunn som dyrker nærhet og tillit mellom mennesker, der politisk uenighet ikke løses gjennom å stigmatisere?

annonse

Men Rajas egen retorikk er det stikk motsatte av tillit og er tvert imot oppskriften på å stigmatisere.

Han henvender seg i kronikken direkte til statsministeren:

«Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frps retorikk,» heter ingressen.

Han prøver å skape et lag – en inngruppe, et  samhold – der han selv og statsministeren befinner seg. Og så peker han ut fiendene – de andre – i de neste to setningene: «Det er ingen anstendighet i Siv Jensen og Sylvi Listhaugs ordbruk. Hvilke verdier mener statsministeren at vi skal stå for?»

Raja deler inn Norge i de anstendige og de uanstendige. Og han benytter anledningen til å fremme påstander om utbredt rasisme og fiendtlighet som muslimer opplever i Norge. Han omtaler «rasehatet jeg og slike som meg ble utsatt for».

– Frykt stanset meg fra å svare de som spyttet etter meg på gaten og kalte meg pakkis og nigger, skriver han.

Og hans eget hat, som han innrømmer å ha hatt i sin tid som konservativ muslim (nå påstår han seg å ha «sosialliberale verdier»), var bare svar på «urettferdigheten» han opplevde i Norge, skriver han.

Islamisme

annonse

Raja tar videre islamisten Zeliha Acar fra Islamsk Råd Norge i forsvar, hun «som på grunn av sin tro ikke håndhilste på kronprinsen. Hun tok i stedet hendene til hjertet, for henne et symbol på kjærlighet, respekt og fred,» skriver Raja.

kronprins Haakon forsøker å håndhilse på Zeliha Acar Zeliha Acar, styremedlem og ungdomskoordinator i Islamsk Råd, under sitt besøke i Al-Noor-moskeen i Bærum. Nå sier Frp-leder Siv Jensen at episoden er et eksempel på snikislamisering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han trekker deretter inn begrepet «snikislamifisering». Dette er bare en konspirasjon, ifølge Raja. Alt er så uskyldig. Han nevner barn, halakjøtt, eksotiske plagg som muslimer vil dele raust med sine norske venner. «Vil Frp at barn skal trykke budskapet om snikislamisering til sitt bryst?» spør han så.

Aftenposten har valgt å trykke denne kronikken i en uvanlig lengde. En passasje overgår det meste vi har sett på trykk i norske medier:

Kjære statsminister, du kjenner ditt mannskap mye bedre enn meg. Jeg har likevel til gode å møte en eneste kvinnelig eller mannlig høyrepolitiker som vil ta denne retorikken i forsvar. De fleste holder seg for nesen, mest i det skjulte.
Vet du hvorfor?

Fordi det stinker av Frps retorikk. Og høyrefolk, som venstrefolk, er anstendige mennesker. Jeg vet de fleste Frp-ere over hele Norge og de fleste jeg kjenner og som jeg har utviklet tette politiske relasjoner til, også er det. Men Siv og Sylvis retorikk, den er det ingen anstendighet over.

Barn, kvinner og menn lider fordi vi har toppolitikere i Norge som legger bånd på religionen de tilhører og som gjør ethvert samspill mellom deres religion og tradisjonelle norske verdier, til noe forbudt. Til et rop om «snikislamisering». 

annonse

Som Lily Bandehy skrev i en kronikk i Resett i helgen som svar på begrepet: «I dagens Norge pågår islamiseringen av samfunnet og politikken åpenlyst.»

Bjelken i eget øye

Raja vier ikke et ord til den rasismen som ligger i innvandrermiljøer, som i hans eget pakistanske. Han kommer ikke med ett kritisk ord om den institusjonaliserte oppdeling av folk som troende og vantro i islam. Intet om æreskultur, kvinneundertrykking, eller at pakistanske miljøer ikke vil at deres jenter skal ha norske kjærester. Intet om verdier som snakker om det ikke-islamske som noe urent.

Les også: «Erik» utviklet PTSD av å vokse opp i Groruddalen – norske gutter utsettes for rasistisk vold på Oslo øst

Alt dreier seg bare for Raja om å rakke ned på det norske. Og at det også finnes rasisme og fremmedfiendtlighet blant nordmenn og i norsk kultur er sikkert. Det finnes i alle kulturer og nok i alle mennesker i noen grad. Det er også riktig å kjenne slikt i seg selv og avdempe motviljen man har mot andre.

Men nordmenn og Norge har ønsket mennesker som Rajas foreldre velkommen til Norge. Vi har åpnet opp vårt helsevesen, utdanningssystem, velferdstjenester på en måte som har løftet pakistanske innvandrere opp til et nivå hvor de nå har kunnet sende penger tilbake til Pakistan og bygge seg palasser, der de tidligere var bare fattigfolk. Nesten tjue prosent av den norske befolkningen er av innvandrerbakgrunn, opp fra to prosent da Abid Raja ble født.

I løpet av disse årene har utallige norske ungdommer blitt ranet, truet, banket opp, fornærmet, ydmyket og kalt alskens nedverdigende ord som «hviting», potet, norsking, vantro, skitten, hund osv. Den rasismen Abid Raja sier han har blitt utsatt for, går begge veier. Og det vet visepresidenten på Stortinget godt. I all anstendighet burde han funnet plass til dette i kronikken sin.

Men Raja regner med at han kan slippe unna med denne nedrakkingen av Frp og i praksis dermed av svært mange nordmenn. For slik kritikk har jo en del nordmenn kommet med mot andre nordmenn før. Det er opplest og vedtatt at det er utbredt rasisme i Norge. Det sørger organisasjoner som Antirasistisk Senter for å holde aktuelt.

Raja og flere innvandrere med ham har blitt fortalt at de er ofre, og noen av dem tar imot denne offerrollen med stor takknemlighet. For det gir dem nemlig grunn til å unnskylde sin egen oppførsel. Det er jo bare reaksjoner på det norske hatet, på den norske uanstendigheten, og på den helt urimelige norske fiendtligheten mot den flotte religionen islam.

En farlig opportunist

Jeg oppfatter ikke Raja som noen islamist. Han virker som en opportunist, og det er også slik mange i Venstre beskriver ham. «Abid Raja gjør det som er best for Abid Raja. Abid Raja jobber ikke for Venstre, han jobber for Abid Raja,» er utsagn jeg har hørt fra Venstre-folk.

Det er derfor neppe slik at Abid Raja vil jobbe for å utbre islam om han skulle bli Venstre-leder. Ikke med mindre han tror det vil skaffe ham fordeler og stemmer. Men mannen har absolutt ingen av de egenskapene verken Venstre eller Norge nå trenger. Vi må fremme som rollemodeller de innvandrerne som har integritet, som er i stand til å se hvilke verdier som faktisk har brakt velstand til Norge, mens andre verdier og praksiser har brakt vold, undertrykkelse og fattigdom til et land som Pakistan, hvor han har sine kulturelle røtter fra.

Vi trenger innvandrere som er takknemlige over de muligheten de og deres foreldre har fått og som ønsker å bygge landet på de verdiene som var her før de selv kom.

Min oppfordring 

Kjære statsminister, du må ta avstand fra den polarisering Abid Raja legger opp til. Men ikke gjør det gjennom mediene.

Sett deg ned med ham på tomannshånd og be ham skjerpe seg. Hvis han fortsetter slik, kommer mange nordmenn til å bli forbannet.

Og det med god grunn.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon