Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB scanpix
Søndagens vindkast satte fart i danske vindmøller, som produserte nesten en tredel mer elektrisitet enn det landet forbruker. Det er ny rekord.

Søndag 15. september skriver seg inn i danske historiebøker som det første døgnet der danske vindmøller gjennom et helt døgn produserte mer strøm enn det danskene trengte. Det viser foreløpige tall fra Energinet.

annonse

Det var høstens første blåst som fikk møllene til å snurre med rekordfart. Fra midnatt lørdag til midnatt søndag leverte vindmøllere strøm tilsvarende 130 prosent av det danske strømforbruket. Overproduksjonen fordelte seg på alle døgnets timer, opplyser rådgiver Carsten Vittrup i det statlige energiselskapet Energinet.

– For bare ti år siden utgjorde vindkraft bare rundt en femdel av vår forsyning. Så det har gått vanvittig når vi ser at vi ikke bare har timer, men hele døgn der vindmøller produserer mer strøm enn vi har bruk for, sier han.

Den strømmen som ikke forbrukes i Danmark, selges til utlandet.

Den forrige rekorden ble satt 22. september i fjor. Da utgjorde den samlede produksjonen av sol- og vindkraft 114 prosent av strømforbruket.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.