Foto: Nicholas Kamm / AFP
annonse
annonse

Greta Thunberg ønsker generalstreik før og etter FNs generalforsamling i New York som møtes fra 20 til 27. september.

Fagforeninger verden over oppfordrer sine medlemmer til å følge Thunberg og andre unge klimaaktivisters råd, skriver NRK. Både i Tyskland, Storbritannia, Australia og Norge er fagforeninger villige til å streike for klimaet. I Norge er man imidlertid ikke villige til å kalle det for en generalstreik.

– Det man snakker om her er nok ikke noen generalstreik i tradisjonell betydning; en veldig stor streik som omfatter alle bransjer og som går over lang tid og lammer hele samfunnet. Det er snakk om at de voksne skal gjøre som ungdommene, ta seg noen timer fri for å bli med på en politisk markering, forklarer arbeidslivsforsker ved Fafo, Kristine Nergaard.

annonse

Les også: Resett rapporterer fra Klimabrølet: Skremmer unge i klima-politisk retning 

Politiske markeringer er lovlige i Norge så lenge de varsles god tid i forveien og ikke varer for lenge. Fagforeningene LO, YS og Unio er alle opptatt av klima og positive til Thunbergs oppfordring. Men selv ønsker de ikke å oppfordre til streik.

– Klimaendringene er noe vi i fagbevegelsen også er veldig opptatt av, og jobber med daglig. Vi kommer ikke til å oppfordre til streik, men ser positivt på at de som har anledning deltar i markeringer for klimaet, sier YS-leder Erik Kollerud.

annonse

I tillegg til fagforeninger som representerer 21 millioner arbeidstakere i Australia, Frankrike Tyskland, Italia, New Zealand og Storbritannia, vil også selskaper som Ben & Jerry’s, Lush Cosmetics, Seventh Generation og Patagonia & Amazon, streike for klimaet den 20. september.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon