Storbritannias statsminister Boris Johnson og Tysklands regjeringssjef Angela Merkel, her under en pressekonferanse i Berlin i slutten av august, diskuterte tirsdag angrepet mot Saudi-Arabias oljeindustri. Foto: DPA via AP / NTB scanpix

Storbritannia og Tyskland ber verdenssamfunnet samle seg bak et «kollektivt svar» på helgens angrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia. USA mener Iran sto bak.

annonse

Britenes statsminister Boris Johnson og hans tyske motpart Angela Merkel diskuterte tirsdag angrepene i en telefonsamtale. De var enige om «behovet for å samarbeide, sammen med internasjonale partnere, for å enes rundt et kollektivt svar», heter det i en uttalelse fra Downing Street.

De to regjeringssjefene understreket «viktigheten av å unngå ytterligere eskalering i spenningsnivået i regionen».

USA mener Iran sto bak angrepene som rammet to oljeanlegg natt til lørdag. Angrepene tvang Saudi-Arabia til å innstille over halvparten av sin oljeproduksjon. Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet.

President Donald Trump har sagt at Washington venter på mer bevis for å være helt sikker på hvem som sto bak angrepene.

Tirsdag hevdet en ikke navngitt amerikansk tjenestemann overfor nyhetsbyrået AFP at kryssermissiler ble avfyrt fra iransk jord i angrepet mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Houthi-militsen i Jemen har sagt den sto bak angrepet mot anleggene og at det ble brukt droner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.