Den tidligere NSA-analytikeren Edward Snowden fotografert i Moskva i 2013. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs justisdepartement saksøker den spionsiktede varsleren Edward Snowden i et forsøk på å hindre at avhopperen tjener penger på sin nye bok.

Snowden, som tidligere jobbet for CIA og NSA, avslørte i 2013 amerikanske myndigheters programmer for masseovervåking siden 11. september 2001.

I det sivile søksmålet tirsdag anklager justisdepartementet Snowden for å ha brutt taushetspliktavtaler han signerte med CIA og NSA.

annonse

I søksmålet heter det at Snowden ga ut sin selvbiografi, som ble gitt ut i over 20 land tirsdag, uten å la etatene vurdere materialet før publisering.

Justisdepartementet sier de ikke prøver å stanse utgivelsen av boka, men at målet er å inndrive eventuelle inntekter Snowden får fra salget.

Snowden bor i Russland i frykt for å bli pågrepet. Amerikanske myndigheter har siktet Snowden for spionasje.

annonse

Snowdens advokat Ben Wizner sier boka ikke inneholder noen hemmeligheter som ikke tidligere er blitt rapportert i nyhetsmediene.

Snowdens selvbiografi «Permanent Record» utgis i Norge på Aschehougs forlag med tittelen «Systemfeil».

I boka forteller 36-åringen for første gang sin livshistorie i detalj. Han forklarer hvorfor han valgte å risikere sin frihet for å bli kanskje tidenes mest berømte varsler. Snowden gir en omfattende beskrivelse av hvordan han endte med å avsløre de hemmelige detaljene om regjeringens overvåking.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon