Den tidligere NSA-analytikeren Edward Snowden fotografert i Moskva i 2013. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs justisdepartement saksøker den spionsiktede varsleren Edward Snowden i et forsøk på å hindre at avhopperen tjener penger på sin nye bok.

Snowden, som tidligere jobbet for CIA og NSA, avslørte i 2013 amerikanske myndigheters programmer for masseovervåking siden 11. september 2001.

I det sivile søksmålet tirsdag anklager justisdepartementet Snowden for å ha brutt taushetspliktavtaler han signerte med CIA og NSA.

annonse

I søksmålet heter det at Snowden ga ut sin selvbiografi, som ble gitt ut i over 20 land tirsdag, uten å la etatene vurdere materialet før publisering.

Justisdepartementet sier de ikke prøver å stanse utgivelsen av boka, men at målet er å inndrive eventuelle inntekter Snowden får fra salget.

Snowden bor i Russland i frykt for å bli pågrepet. Amerikanske myndigheter har siktet Snowden for spionasje.

annonse

Snowdens advokat Ben Wizner sier boka ikke inneholder noen hemmeligheter som ikke tidligere er blitt rapportert i nyhetsmediene.

Snowdens selvbiografi «Permanent Record» utgis i Norge på Aschehougs forlag med tittelen «Systemfeil».

I boka forteller 36-åringen for første gang sin livshistorie i detalj. Han forklarer hvorfor han valgte å risikere sin frihet for å bli kanskje tidenes mest berømte varsler. Snowden gir en omfattende beskrivelse av hvordan han endte med å avsløre de hemmelige detaljene om regjeringens overvåking.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon