Jeremy Corbyn vil ha en ny avtale med EU og la velgerne avgjøre om de vil ha den avtalen eller forbli i EU. Foto: Underhuset / PA / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Labour-leder Jeremy Corbyn gjentar at han ønsker en ny folkeavstemning om brexit og antyder at han ikke vil velge side før en slik avstemning.

Corbyn har lovet at dersom Labour vinner det neste valget i Storbritannia, vil han forhandle fram en ny og «mykere» utmeldingsavtale med EU. Deretter vil han holde en folkeavstemning med to alternativer: Enten blir det utmelding med den nye avtalen eller så forblir Storbrtiannia EU-medlem.

– Bare en Labour-regjering vil avslutte brexitkrisen ved å la folket ta avgjørelsen. Vi vil gi folket siste ord i saken, med et valg mellom en troverdig vei ut eller å fortsette som EU-medlem, skriver han i et innlegg i The Guardian.

annonse

– Som Labour-statsminister lover jeg å gjøre det folket bestemmer, legger han til.

Avisen tolker den siste setningen som at Corbyn selv vil forholde seg nøytral i en ny brexit-valgkamp og la sine partifeller i regjeringen og Parlamentet velge fritt hvilken side de vil støtte.

EU-parlamentet slutter opp om unionens brexitstandpunkt

EU-parlamentet stiller seg bak EUs brexitstandpunkt og ønsker en ryddig utmelding. En hard brexit vil utelukkende være Storbritannias ansvar, sier forsamlingen.

annonse

Parlamentet ønsker fortsatt en ryddig britisk utmeldelse med en avtale. I utgangspunktet forholder de seg til den avtalen som ble forhandlet fram av Theresa May tidligere i år, men som ble avvist i det britiske Underhuset.

I en resolusjon som ble vedtatt etter tre timers debatt i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag, sier parlamentarikerne at de vil avvise en eventuell ny avtale dersom den ikke inneholder en nødløsning for irskegrensen. Nettopp spørsmålet om grensen mellom et utmeldt Storbritannia og EU-medlemmet Irland har vært den vanskeligste delen av utmeldingsprosessen.

Boris Johnson avviser den såkalte backstop-løsningen som foreligger, fordi han mener den ikke innebærer et klart nok brudd med EU.

Kan godta utsettelse

De drøyt 700 EU-parlamentarikerne åpner for en utsettelse dersom det skal til for å hindre en hard brexit eller gi tid for å holde nyvalg eller en ny folkeavstemning i Storbritannia. De gjorde det samtidig klart at det er opp til britene å be om en eventuell utsettelse.

Britene kan også få ekstra tid til å godkjenne en utmeldingsavtale eller trekke utmeldingen tilbake og forbli i unionen.

annonse
Storbritannias ansvar

Men selv om EU ønsker at britene skal forlate unionen med en avtale, er de langt fra blinde for at det motsatte kan bli tilfelle.

– En hard brexit er ganske sannsynlig ettersom den britiske regjeringen stadig vekk gjentar at den er villig til å forlate EU uten en avtale, sa finske Tytti Tuppurainen da hun åpnet debatten på vegne av hjemlandet, som for tiden innehar presidentskapet i unionen.

EU-president Jean-Claude Juncker fulgte opp med å si at faren for en hard brexit «fortsatt er høyst reell».

Parlamentet understreker også at dersom det blir en hard brexit, så er det ene og alene Storbritannias ansvar.

Borgernes rettigheter

I tillegg til spørsmålet om irskegrensen var spørsmålet om rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia, et viktig tema.

Parlamentet understreker at deres første prioritering er å beskytte disse rettighetene. Det bor over 3 millioner EU-borgere i øyriket som er i ferd med å forlate unionen.

Forsamlingen oppfordrer også de resterende EU-medlemmene til å «etterstrebe en konsekvent og sjenerøs strategi» for å beskytte rettighetene til britiske borgere som bor i deres land. Dette gjelder drøyt 1,2 millioner briter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon