Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Førsteamanuensis Lars Gule ved Oslo Met ber politiet om å vurdere om Helge Lurås’ kommentar i Resett om Abid Raja kan være straffbar. To eksperter sår nå tvil om dette.

Gule har sendt Resett-redaktør Helge Lurås’ kommentar om Abid Rajas Frp-utspill, med tilhørende kommentarfelt til politiet. Han mener at Lurås «lefler bevisst med ekstreme holdninger», og at det ikke er urimelig å vurdere Helge Lurås’ egen kommentar, Resetts redaksjonelle innehold, opp mot straffeloven. 

NRK har sendt menneskerettsjurist Njål Høstmælingen et utvalg av kommentarer fra Resetts kommentarfelt. Han sier at han vurderer kommentarene som «godt innenfor ytringsfrihetens trygge rammer».

annonse

– Jeg er jo enig i at dette er brunt som bare det, og at det er dyktige folk som bidrar til at andre går for langt, men tror ikke Lurås trenger å være redd for å bli dømt for dette, sier han.

Les også: Lars Gule politianmelder Helge Lurås for en kommentar skrevet på Facebook

Tvil

Også advokat og ekspert på ytringsfrihet Jon Wessel-Aas tviler på at kommentarene rammes av den såkalte «Rasismeparagrafen».

annonse

– Ut fra hvordan jeg oppfatter gjeldende rett på feltet, er det etter min vurdering tvilsomt om noen av kommentarene i eksemplene du har sendt meg, er over terskelen for det straffbare etter bestemmelsen om hatefulle ytringer i straffeloven § 185, sier Wessel-Aas.

Ærekrenkelser

Wessel-Aas mener enkelte av kommentarene nok kan anses som sivilrettslig ærekrenkende overfor Raja, fordi de kan ha tillagt ham hensikter om å islamisere Norge.

– I en slik vurdering vil også de hatefulle elementene i ytringene kunne være relevante. Men også ærekrenkelsesreglene må anvendes med ytringsfriheten som utgangspunkt, og med tanke på at Raja er en offentlig person og stortingspolitiker, vil det være stor takhøyde for kritiske ytringer om ham i den rollen, slik at de aktuelle eksemplene – i alle fall hver for seg – neppe er over grensen for det rettsstridige.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon