Lars Gule har kontaktet politi og anmelder Helge Lurås for å spre hatefulle ytringer. Foto: NTB scanpix.
annonse
annonse

Førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule, mener Helge Lurås er ansvarlig for en kommentar som er skrevet på den sosiale plattformen Facebook.

Kommentaren Gule reagerer på var under et innlegg på Resetts facebookside som omhandlet Venstre-politiker Abid Raja. Innlegget var langt over streken og ble slettet med en gang Resett ble gjort kjent med den.

Personen ble deretter blokkert av Resett på Facebook.

annonse

Men Lars Gule mener Helge Lurås er ansvarlig for Facebook-kommentaren, og politianmelder nå Resett-redaktøren for å spre «hatefulle ytringer».

– DA VAR HELGE LURÅS ANMELDT FOR HATEFULLE OG TRAKASSERENDE YTRINGER OG TRUSLER, skriver han med store bokstaver før han fortsetter;

– Det nedenstående innlegget til Harald Klungtveit dokumenterer hinsides tvil hva slags søppel som produseres på Resett – og som Helge Lurås er ansvarlig for. Dette er så grovt at jeg benyttet politiets online-mulighet til å rapportere hatefulle ytringer på nett.

Les også: NRK-ekspert Lars Gule mener norsksomaliske Shurika Hansen må være «høyreekstrem»

annonse

Mark Zuckerberg

Gule har tatt skjermbilde av politianmeldelsen der han informerer politiet at den grove ytringen fra en Facebook-bruker ble skrevet på Resett.no, noe som er feil.

Kommentaren Gule viser til i politianmeldelsen ble skrevet på Facebook, og på Facebook er det ikke mulig å forhåndsmoderere kommentarer.

Generelt problem

annonse

Det er den enkelte som poster innlegget som er strafferettslig ansvarlig. En 57 år gammel mann ble høsten 2017 dømt til tre ukers ubetinget fengsel for å ha forfattet en oppfordring til drap på Chaudhry i et kommentarfelt i Nettavisen i januar samme år.

Tidligere i år lot VG en kommentar om drap stå i deres eget kommentarfelt i over seks timer før det ble slettet.

I et annet tilfellet lå en oppfordring til tortur og drap åpent i kommentarfeltet til VG i over seks timer.

Under en VG-sak om Abid Raja på tirsdag var det flere kommentarer som brukte et dehumaniserende språk. I en kommentar ble Raja omtalt som «brunsneglen Raja». Den hadde også ligget ute i over seks timer da Resett tok skjermbilde. VG virker å ha slettet den kommentaren på onsdag.

Lars Gule har så vidt Resett er kjent med ikke anmeldt VG-redaktør Gard Steiro.

– Misbruk av politiets ressurser

Helge Lurås sier i en kommentar at Lars Gule misbruker politiets ressurser med å anmelde ham i denne saken.

– Resett kan ikke hindre noen i å legge ut en kommentar på vår Facebook-siden hvis vi ikke tidligere har blokkert deres profiler fra å kommentere. Det vi kan gjøre, er å slette kommentarer i ettertid. Og det gjorde vi umiddelbart i dette tilfellet. Da ble også den som postet kommentarene blokkert fra Resetts Facebook-side. Det var en stygg kommentar som kunne tolkes som en oppfordring til drap, og det er helt uakseptabel på Resett eller noe annet sted, sier Lurås.

Lurås sier at han tror Gule vet at Resett ikke har noe strafferettslig ansvar for ytringer postet av andre og at han derfor «bevisst kaster bort politiets ressurser på en sak han vet vil bli henlagt.»

– Hvis noen skulle vært anmeldt, er det i så fall personen som la ut kommentaren, sier Lurås.

Til opplysning:

Resett sletter grove kommentarer på Facebook så fort vi blir klar over dem og blokkerer brukere som har gått over streken. Det er samme prosedyre som andre nettaviser. Det er ikke mulig å forhåndsmoderere på Facebook.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon