Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Brannvesenet må overta politi- og ambulanseoppdrag i Numedal. Kommunene får det ansvaret staten skulle ha hatt sier ordfører.

Viel Jaren Heitmann (Sp), som er ordfører i Rollag kommune, er ikke fornøyd med at staten skyver ansvaret for totalberedskapen over på kommunene, skriver Klassekampen.

– Da vi hadde et innbrudd på Veggli skole, var det brannvesenet som ble sendt. Staten skyver regningen og ansvaret for totalberedskapen over på kommunene. Ansvaret for folks trygghet, skyves også ned hit, sier hun.

annonse

Les også: Politifolk beskriver hvordan politikerne har rasert etaten

Staten ansvarlig

Brannvesenet, som er et kommunalt ansvar, må nå i numedalskommunene Flesberg, Rollag og i Nore og Uvdal i Buskerud, påta seg Politi- og ambulanseoppgaver som er et statlig anliggende. Det største problemet er regningen, som kommunene nå også får. Alle disse kommunene melder om økte utgifter på mellom 150.000 og 200.000 kroner til utrykninger for brannvesenet fra 2017 til 2018.

annonse

Brannvesenet i Rollag består av frivillige og brannsjef Jørn Hjalland er bekymret for utviklingen.

– Vi blir aldri så gode som ambulansetjenesten. Vi ønsker heller ikke å overta politioppgaver, men vi ser for samfunnets del at vi må hjelpe innbyggerne når de trenger hjelp, sier han.

Frykter for beredskapen

Med det økte antallet utrykninger for brannvesenet  i 2018, frykter man for beredskapen. Brannsjefen i Nore og Uvdal, beskrev situasjonen slik i Laagendalsposten tidligere i år:

«Jeg er bekymret for akuttberedskapen i Nore og Uvdal. Da vi hadde lensmann i Nore og Uvdal, prioriterte han å komme på oppdrag. Nå, med den nye politireformen, har beredskapen blitt mye dårligere», sa han til lokalavisa.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon