Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Interne stridigheter i Folkeaksjonen nei til mer bompenger preget valgkampen til lokallagene. Det ser imidlertid ikke ut til at trenden er i ferd med å avta.  

Beskyldninger om vedtektsbrudd, svindel og diskriminering preget valgkampen til FNB. Krangelen mellom FNB Oslo og partiets sentrale ledelse utfoldet seg i partiets mest kritiske tid, og man kan regne med at det påvirket resultatene i noen grad. 

Konflikten mellom FNB Oslo og det sentrale styret gikk så langt at det ble opprettet et nytt lokallag og det opprinnelige styret ble tatt til rettsapparatet på bakgrunn av navnebruk. Kjennelsen ligger klar om kort tid.   

annonse

Oslo er ikke alene om konflikter med sentral ledelse i partiet, konflikter mellom lokallag i Klepp og Sandnes har den siste tiden gjort seg kjent.

Ekskludert  

Listekandidat Alexandra Lind har nå blitt ekskludert fra FNB Sandnes. 

Lind mottok et brev fra styret i FNB Sandnes hvor mistillit, ukollegial opptreden og skade på partiets omdømme legges som grunnlag for eksklusjonen.  

Førstekandidaten i Klepp, Aina Larsen Grude, ble ekskludert fra partiet på valgdagen.  

Grude ble valgt inn i kommunestyret som en av to representanter. 

Det er tydelig at det er større interne stridigheter i partiet enn først antatt. 

Les også: Eksklusjon i FNB blir omgjort

Trusler og soloutspill 

annonse

Øverste leder av FNB Klepp Geir Mor­ten Øve­stad er den andre kandidaten valgt inn i kommunestyret.

I et intervju med Jærbladet sier han at avgjørelsen om eksklusjon kommer fra styret i FNB Klepp. Årsaken er enkel: 

– Det­te er en per­son som vi som sty­re ik­ke kan stil­le oss bak, sier han. 

På spørsmål om hvorfor Grude ble stående som førstekandidat, svarer Øvestad at partiet hadde det travelt med å lage listeforslaget sitt og utdyper at nominasjonen kunne vært bedre utarbeidet. 

Nestleder Camilla Austrått i FNB Klepp har, ifølge Jærbladet, begrunnet ekskluderingen med gjentatte brudd på vedtekter, trusler og soloutspill som strider med FNB Klepp sin politikk.

Nektet tilgang

Den sentrale partiledelsen skal, ifølge NRK, ha blitt nektet tilgang til Sandnes FNB konstituerende møte den 15.september. 

Morten Malmin sier til NRK at utestengelsen ikke aksepteres og vil føre til kraftige reaksjoner. 

Styreleder FNB Sandnes John Hov melder fra sin side at eksklusjonen av Lind er en personalsak og at styret ikke har noen kommentarer utover det. 

Det sentrale styret i FNB ser altså ut til å ha problemer i flere rekker. 

Utfordringen sentrale FNB står overfor er manglende vedtekter som regulerer forhold knyttet til lokalpartiene, hvilket medfører at vedtektene i hvert enkelt lokalparti blir styrende. 

Myndigheten til FNB sentralt er derfor begrenset og lokallagene kan stenge døren for sentrale styremedlemmer, uten brudd på regler.  

Les også: Hele FNB Klepp melder seg ut av partiet

Melder seg ut i protest  

FNB sentralt har likevel overstyrt lokallaget i Klepp og vedtok i går at eksklusjonen av Grude er ugyldig. 

Ifølge styret i Klepp er dette overstyring uten myndighet. Resultatet av sentralstyret sin håndtering er at 15 medlemmer, inkludert styreleder Øve­stad, nå har meldt seg ut av partiet. 

Det finnes ingen vedtak i FNB som sier at sentralstyret som kan overprøve lokallagene. For vår del henger det sammen med at de uttrykker støtte til en atferd som vi ikke kan assosieres med. 

De tre mest alvorlige tingene som er grunnlaget for eksklusjonen er sjikane, trusler og forsøk på å komme inn i et styre via press, som vedkommende ikke har plass i. Dette er atferd som sentralstyret syns er greit, og det synes ikke vi. Derfor har vi meldt oss ut, sier Øvestad til Resett.

Du er jo valgt inn som representant i kommunestyret, hva gjør du nå? 

– Jeg fortsetter som uavhengig kandidat, så skal vi settes oss ned og tenke oss litt om og se hva vi gjør videre herfra.

Enda en ekskludering omgjort 

I kveld ble det kjent at sentralstyret i partiet har overstyrt FNB Sandnes vedtak og omgjort eksklusjonen av Lind.

Lind har ikke ønsket å uttale seg om saken før hun har snakket med sentralstyret, ifølge NRK. 

Godtar ikke utmeldelse 

NRK skriver også at sentralstyret i FNB ikke godtar masseutmeldelsen fra partiet i Klepp, og at medlemmer kun kan melde seg ut via [email protected]

Frode Myrhol melder likevel til NRK at sentralstyret ikke vil gjøre noe for å få kandidatene i FNB Klepp tilbake i partiet.

Resett har forsøkt å få kontakt med Frode Myrhol.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon